Cara, un sat al Crucilor

De ziua Sfintei Cruci, la Cara, un sat cu vreo 700 de suflete ( români, maghiari, romi ) sărbătoarea Crucii a scos majoritatea enoriașilor la intrarea în localitate, unde a fost plantată cea mai mare cruce așezată până acum în perimetrul intravilan al acestei localități aparținătoare comunei Cojocna.
După cum bine știu cei ce trăiesc, sau vizitează această zonă geografică a județului, la intrarea în Moriști, și chiar și spre Cara, cu aproape doi ani în urmă, a fost ridicat un adevărat ansamblu sculptural denumit ,, Poarta vieții’’, cele trei imense cruci vrând să fie un simbol al dealului Golgotei.Sculptorul monumentalelor, Liviu Mocan, fiu al satului Cara, surprinde suferința răstignirii mântuitorului, asociată cu pătrunderea pe poarta vieții veșnice a celor ce trec pe sub aceste cruci.
A patra cruce, lucrată de același sculptor, a primit destinația Cara, fiind așezată pe latura stângă a intrării în sat, chiar lângă trecerea liniei ferate CFR, unde preotul Florin Colcer, sprijinit de săteni și autoritățile publice locale, de donatori și sponsori, au turnat betonul pentru postament, au finisat cu gresie soclul pe care au fost fixată crucea cu o înălțime de 6 m. Tot aici a fost pietruit terenul din jur și împrejmuită lucrarea cu un mic gard de protecție.
Din scurtul dialog purtat cu preotul Florin Colcer, am reținut că această impozantă cruce realizată din stejar, este a 10 – a înnălțată în Cara, fapt ce m-a determinat să dau titlul acestui material. Slujitorul bisericii de aici a ținut să mulțumească celor ce au fost părtași la această reușită lucrare și, în mod deosebit, doamnelor Maria și Nastasia Maer, care au donat terenul unde va trona de acum această Sfântă Cruce.
La ceremonialul de sfințire, care a avut loc chiar în Ziua Crucii, a participat primarul comunei, Teodor Bucur, viceprimarul Eugen Rotund, sculptorul Liviu Mocan, consilieri locali, consiliul parohial și locuitorii din Cara.
Slujba de sfințire și binecuvântare a fost săvârșită de ÎPS Mitropolit Andrei Andreicuț, asistat de un sobor de preoți și corul bisericii Cara.
ÎPS Andrei, care a venit de la slujba ținută la Mănăstirea Cășiel, a felicitat colectivitatea de aici şi a concluzionat că ‚’pentru credincioșii ortodoxi crucea rămâne simbolul unic pentru întreaga creștinătate, este puterea lui Dumnezeu, sub cruce ne stângem, sub cruce ne închinăm. Părinții Uniunii Europene, căutând simboluri și culoarea steagului UE, a ales albastrul, plăcuta culoarea a Maicii Domnului’’.
Știind, probabil, că sunt și maghiari la acest eveniment, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a amintit de perioada creștinătății maghiarilor, sens în care a nominalizat cele două Protopopiate existente și acum în Budapesta.
Preotul Florin Colcer a mulțumit ÎPS Andrei Andreicuț, celorlanți slujitori ai bisericii prezenți la această sfințire, spunând că această a zecea cruce, scoate în evidență credința oamenilor în Cristos și patimile Mântuitorului.
După încheierea ceremonialului religios, cei prezenți au fost invitați la o agapă, unde s-au servit sarmale de post, cozonaci, sucuri și apă minerală.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie