Capriciile climatice dublează riscul de război civil în ţări de la tropice

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Columbia din New York şi publicat în revista Nature, arată o corelaţie puternică între fluctuaţiile fenomenului El Nino şi incidenţa conflictelor civile.

Războaiele şi conflictele civile sînt de două ori mai pasibile de a surveni în anii afectaţi de fenomenul El Nino de încălzire a climei, sugerează studiul menţionat. Sistemul meteorologic care se produce natural şi care creşte temperaturile şi reduce precipitaţiile într-o zonă vastă de pe glob, la fiecare trei pînă la şapte ani, dublează riscul de războaie civile în multe ţări de la tropice, relevă analiza statistică remarcabilă realizată de cercetători americani.

De fapt, cercetătorii sugerează că El Nino poate fi răspunzător pentru o cincime din conflictele la nivel mondial din ultima jumătate de secol, deşi mecanismul exact rămîne neclar. Studiul susţine că este prima demonstraţie care arată că stabilitatea societăţilor moderne este puternic legată de clima globală. Implicaţiile sale îngrijorătoare, în contextul continuării schimbărilor climatice provocate de om, constau în aceea că lumea s-ar putea confrunta cu şi mai multe vremuri tulburi.

În centrul atenţiei se află El Nino, încălzirea periodică a apelor din estul Pacificului tropical, numele său – “pruncul Iisus” în limba spaniolă – fiind dat deoarece debutul său este observat adesea chiar înainte de Crăciun. El Nino duce la condiţii climatice mai calde şi la secete în multe părţi de la tropice, printre care Africa, Orientul Mijlociu, India, Asia de Sud-Est, Australia şi cele doua Americi.

Este o jumătate din Oscilaţia Sudică, cealaltă jumătate fiind La Nina, fenomenul invers, de răcire marcată de precipitaţii mai abundente în zonele afectate. Împreună, cele două sînt cunoscute sub numele de Enso (El Niño-Southern Oscillation).

Cercetătorii de la Universitatea Columbia au comparat date Enso de acum mai bine de o jumătate de secol cu istoria conflictelor de la tropice dintre 1950-2004, care au ucis peste 25 de persoane într-un anumit an. Datele includ 175 de ţări şi 234 de conflicte, dintre care peste jumătate au provocat mai mult de 1.000 de decese legate de lupte.

Pentru ţările a căror situaţie meteo este controlată de Enso, cercetătorii au constatat că în cursul lui La Nina, posibilitatea de a de a izbucni un război civil a fost de aproximativ 3%, în timp ce în timpul lui El Nino, s-a dublat, la 6%. Ţările care nu au fost afectate au rămas la 2%.

 În general, echipa a calculat că este posibil ca El Nino să fi jucat un rol în 21% din războaiele civile la nivel mondial în ultimii 50 de ani, deşi a subliniat că studiul nu arată că războaiele au fost pornite numai din cauza condiţiilor meteo.
“Dacă există inegalitate socială, oamenii sînt săraci şi există tensiuni care stau la bază, pare posibil ca clima să dea lovitura de knock-out”, a declarat Solomon Hsiang, autorul care a condus studiul. “Atunci cînd recoltele scad, oamenii pot să pună mîna pe o armă pur şi simplu pentru a-şi asigura traiul”.

Ţările mai sărace sînt cele care par să fie aruncate în haos mai uşor de condiţiile meteorologice nefavorabile. Australia bogată, de exemplu, este controlată de Enso, dar ţara nu a cunoscut niciodată un război civil. Pe de altă parte însă, cel puţin două ţări, “se remarcă în aceste date”, potrivit dr. Hsiang.

În 1982, un puternic El Nino a lovit Peru muntos şi sărac, distrugînd recoltele. În acel an, atacurile de gherilă alimentate de mişcarea revoluţionară “Cărarea luminoasă” s-au transformat într-un război civil la scară mare de 20 de ani, care încă mai mocneşte astăzi.

În mod similar, forţele din sudul Sudanului s-au confruntat deja cu nordul dominator atunci cînd a izbucnit războiul în anul El Niño, în 1963. Insurecţia a izbucnit din nou în 1976, un alt an al El Nino. Apoi, în 1983 a avut loc un El Nino major şi izbucnirea cataclismului de peste 20 de ani de lupte, care au ucis două milioane de persoane.

Dr. Hsiang a spus că şi alte ţări în care mocneau conflicte a existat tendinţa ca acestea să izbucnească în timpul lui El Nino, printre care El Salvador, Filipine şi Uganda (1972), Angola, Haiti şi Myanmar (1991), Congo, Eritreea, Indonezia şi Rwanda (1997).

Articole din aceeasi categorie