Capricho Español

Iată un titlu de concert ce comprimă în două cuvinte întreaga istorie a chitarei spaniole şi descrie totodată propunerea muzicală pe care Asociaţia ”Transylvania Art and Science” o face melomanilor, marcând la Cluj ziua naţională a patriei lui Cervantes. (Intrarea este liberă, în măsura locurilor disponibile). Pentru a dezvălui publicului esenţa programului prezentat de către chitaristul Rafael Serrallet, dar încercând să păstrăm surprizele sub vălul unei semi-transparenţe, divulgăm câteva linii generale: se realizează un pelerinaj sonor îndrăzneţ, ce traversează veacurile şi recreează linia evolutivă a unui repertoriu care pleacă din Renaşterea secolului al XIII-lea (Cantigas de Santa María compusă de Alfonso X al Castiliei), ancorând în cele din urmă în creaţia secolului XX. Staţiile intermediare ale călătoriei prin timp sunt marcate atât de autori pe nedrept uitaţi (F. Guerau, F. Ferandiere, A. Obregon, E. Sainz de la Maza), cât şi de nume consacrate ale repertoriului scris pentru acest instrument – Albéniz, Gradanos, Turina, Tárrega, autori a căror muzică este adeseori pudrată cu tonuri andaluze de fandango, sevillanas sau malagueñas. Sonorităţile senzuale şi parfumul de subtilă extracţie arabă din piesele alese conferă parcă substanţă cuvintelor lui Federico García Lorca despre Al-Ándalus, provincie pe care poetul o descrie ca pe ”un Orient fără venin, un Occident fără acţiune”.
Parcursul muzical-istoric va fi refăcut într-un filigran neîntrerupt de arabescuri melodice dar şi de imagini proiectate, ce vor recompune parcă în plan îndepărtat silueta Alhambrei, cu motivele ei geometrice dantelate, un poem în piatră ce îl face pe scriitorul cordobez Al-Šaqundī să considere Granada secolului al XIII-lea drept ”Damascul Europei”.
Sunetele chitarei lui Rafael Serrallet au îndulcit până în prezent ambianţa unor importante săli de concert ale lumii, printre acestea Lincoln Center şi Carnegie Hall din New York, Teatrul Liceu din Barcelona, Maestranza din Sevilla, Centrul Cultural al Universităţii din San Marcos – Lima, Teatrul Naţional din Managua, dar şi Filarmonica de Stat ”Transilvania” din Cluj-Napoca sau Piaţa Mare din Sibiu, unde artistul a oferit un concert în aer liber în faţa a mii de spectatori.
Presa internaţională creionează în tonuri luminoase arta interpretativă a protagonistului: ”chitara lui Rafael Serrallet se situează la graniţa cu vibraţia mistică ce ne conectează cu alte lumi” (Cronica muzicală, Kiev), ”transportându-ne în universul magiei chitarei spaniole” (Bremen Courier).
Luni 15 octombrie, la ora 19, sub înaltul patronaj la Ambasadei Spaniei la Bucureşti, sunetele chitarei lui Rafael Serrallet vor prinde în mrejele ei pe toţi cei care vor păşi în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, transformată pentru mai bine de o oră în amplă cutie de rezonanţă a muzicii iberice.
Bianca Ţiplea Temeş
Conf. univ. dr. Academia de Muzică ”Gh. Dima”

Articole din aceeasi categorie