Cancelaria Sf. Sinod: Distanță de 2 m între credincioși, în orice direcție, în biserici

Sfânta Liturghie și celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici și sărbători, se săvârșesc, începând din 17 iunie, în interiorul bisericii, accesul realizându-se „în așa fel încât între credincioși să fie o distanță de 2 m în orice direcție (4 mp pentru fiecare credincios)”.

Potrivit îndrumărilor Cancelariei Sfântului Sinod, transmise unităților de cult ale Bisericii Ortodoxe Române din țară, dacă numărul credincioșilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioși vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, aceasta fiind transmisă la difuzoare, sau clericii vor săvârși slujba în aer liber (în curtea bisericii). În cazul în care credincioșii urmăresc slujba în exteriorul bisericii, distanța între ei va fi de 1,5 m în orice direcție.

„În interiorul bisericii, folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind spovedania, împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuințe. Astfel, se va evita aglomerația credincioșilor la slujbele de sâmbătă și duminică” – recomandă Cancelaria Sfântului Sinod.

Persoanele care au acces în biserică pentru rugăciune individuală și spovedanie, în afara perioadelor în care se desfășoară slujbe în biserică, trebuie să respecte distanța de 2 m, așteptând pe un singur rând. Aceeași distanță între două persoane trebuie respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.

Persoanele cu COVID-19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum și persoanele care au avut contact cu o persoană infectată „nu pot intra în biserică și nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala”. Însă – precizează Cancelaria Sf. Sinod – acestea pot urmări slujbele acasă, prin intermediul televiziunii sau internetului (online). Spovedirea și împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, „cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile”. De asemeni, nu se va permite accesul în lăcașul de cult persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree). Ordinea, disciplina, igiena și respectarea acestor măsuri vor fi asigurate prin angajați sau voluntari desemnați ai fiecărei biserici.

Conform îndrumărilor Cancelariei Sfântului Sinod, spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al spovedaniei, recomandarea este ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul.

Folosirea spațiului liturgic

 Cancelaria Sfântului Sinod recomandă ca, la intrarea și ieșirea din biserică „să nu fie necesară atingerea/ prinderea ușii cu mâna”, iar acolo unde este posibil, ușa de intrare să fie diferită de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor.

La intervale de patru ore, lăcașul de cult trebuie să fie bine aerisit. De asemeni, la intrarea în biserică vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care va intra în biserică își va dezinfecta mâinile.

În această perioadă, în biserici sau în spațiile anexe ale acestora nu se vor organiza agape. La pangarul bisericii va sta o singură persoană, care va purta mască de protecție și mănuși. Se va evita contactul direct al acestei persoane cu credincioșii din biserică. Acolo unde locul destinat pangarului nu este un spațiu închis, se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas, cu o deschizătură la partea inferioară. Pentru accesul la lumânărar, se va evita aglomerarea de persoane, prin păstrarea distanței fizice de 2 m – sunt alte cerințe anunțate de Cancelaria Sfântului Sinod.

Desfășurarea slujbelor

Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăți înainte și după terminarea slujbelor, iar stranele și pardoseala vor fi, de asemeni, curățate.

În ce privește activitatea social-filantropică sau caritabilă a parohiilor și mănăstirilor, aceasta „se va adapta la noile nevoi sociale și medicale, respectiv sprijinirea persoanelor care nu se pot deplasa în vederea aprovizionării cu alimente sau medicamente, dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă și protecție stabilite de autorități”.

„Măsurile prezente au ca scop să protejeze propria noastră sănătate și sănătatea celor din jurul nostru. Viața și sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apăra și cultiva cu responsabilitate permanentă” – se spune la finalul acestor îndrumări.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie