Campanie pentru combaterea mortalității infantile

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca este unul dintre cele șase spitale din țară care vor fi dotate de organizația Salvați Copiii România cu un sistem de comunicare video, în vederea informării mamelor, prin intermediul filmelor educative, cu privire la sănătatea și îngrijirea nou-născutului, dezvoltarea armonioasă a acestuia prin îmbrățișări și combaterea depresiei postpartum.

Salvați Copiii România continuă programul de combatere a mortalității infantile, prin campania Huggies, derulată cu sprijinul Kimberly-Clark în 74 de maternități din țară, unde 100.000 de mame vor primi kit-uri de îngrijire a nou-născutului (produse necesare în primele zile după naștere).

În cadrul campaniei din maternități, specialiștii Salvați Copiii vor vorbi cu mamele și le vor pune la dispoziție o broșură de informare în ceea ce privește îngrijirea nou-născutului, importanța îmbrățișărilor și combaterea depresiei postpartum.

***

Cu o rată a mortalității infantile de 6,2 la mia de copii născuți vii, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană, unde rata este de aproape două ori mai mică, de 3,5 la mie. Una dintre cauzele majore ale mortalității infantile este lipsa de îngrijire medicală în timpul sarcinii, de cele mai multe ori cauzată de accesul îngreunat la servicii medicale ori de educația precară a mamei – atenționează organizația Salvați Copiii România.

„Statistic, o femeie din opt este supusă riscului apariției depresiei postnatale (depresia postpartum), risc crescut pe întreg parcursul primului an de după naștere. Mai mult de 50% dintre femeile care dezvoltă o formă de depresie postnatală nu se prezintă la medic și nu primesc tratament de specialitate sau îndrumări despre ce metode trebuie urmate pentru ameliorarea simptomelor. Depresia mamei determină modificări în starea copilului (scăderea contactului vizual, întârzierea dezvoltării limbajului și a dezvoltării intelectuale, scăderea atașamentului dintre mamă și copil, probleme de alăptare, nivel de activitate diminuat), care vor afecta și mai mult starea psihică a mamei. În plus, copiii mamelor cu depresie postnatală dezvoltă mai târziu stări de tristețe sau reactivitate emoțională redusă, iritabilitate sau tulburări de comportament pe perioada școlarizării” – explică specialiștii organizației.

Potrivit acestora, o treime dintre decesele copiilor sub un an pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

M. T.

Articole din aceeasi categorie