Campanie ANES/ IRDO: Hărțuirea morală este ilegală

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse pentru Femei și Bărbați (ANES) și Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO) au lansat marți, 15 septembrie, o campania pentru conștientizarea hărțuirii morale la locul de muncă.

Această campanie, care se desfășoară în perioada 15 septembrie – 15 octombrie, sub deviza „Hărțuirea morală este ilegală – Pune stop relațiilor de muncă disfuncționale!”, are ca obiectiv conștientizarea cetățenilor cu privire la posibilitatea raportării cazurilor de hărțuire morală la locul de muncă, dar și promovarea noilor măsuri adoptate la nivel legislativ în România.

Elementele de noutate aduse de actualele măsuri legislative vizează, pe lângă definirea hărțuirii morale la locul de muncă, și cadrul legal al drepturilor și obligațiilor aferente angajatului și angajatorului cu privire la hărțuirea morală la locul de muncă, încadrarea juridică a faptei de hărțuire morală și sancțiunea corespunzătoare acesteia.

Conform celor anunțate de ANES, „rezultatul campaniei are în vedere, pe de o parte centralizarea, analizarea și sintetizarea informațiilor furnizate de victime și de instituții publice, prin completarea formularelor pentru victime și organizații cu atribuții în domeniu, și, de altă parte, identificarea și promovarea unor modele de bune practici în materie”.

Datele vor fi discutate într-un grup de lucru inițiat de cele două entități partenere și se va elabora un studiu care să analizeze cauzele, efectele și modalitățile practice de prevenire și combatere a violenței morale la locul de muncă.

Formularele pentru victime și organizații sunt disponibile pe site-ul ANES – https://anes.gov.ro/hartuirea-morala-este-ilegala-pune-stop-relatiilor-de-munca-disfunctionale/

M. T.

Articole din aceeasi categorie