Călătorie în satul românesc de odinioară

O manifestare dedicată satului românesc, în cadrul căreia va fi vernisată o expoziție de fotografie veche (imagini ce evocă satul năsăudean, de la chipuri de țărani, port tradițional, până la ocupații și obiceiuri) și va fi proiectat un film documentar etnografic, „Satul românesc”, realizat de Dimitrie Gusti în anul 1935, va avea loc joi, 28 noiembrie, de la ora 19:00, la Muzeul Mitropoliei Clujului, situat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Piața Avram Iancu.

Filmul documentar „Satul românesc” (rezultat al amplelor campanii de cercetare sociologică întreprinse în deceniul patru al secolului XX, de către echipele regale aparținând Institutului Social Român, condus de Dimitrie Gusti), care propune prezentarea realităților sociale, culturale și materiale din localitatea Șanț (astăzi jud. Bistrița-Năsăud), a beneficiat de cele mai bune condiții tehnice de realizare specifice anilor 1935-1936 și de implicarea, în producerea sa, a unor personalități de prim rang ale sociologiei și cinematografiei românești, precum Henri H. Stahl, Tudor Postmantir, Constantin Brăiloriu ș.a.

Evenimentul, intitulat „Călătorie în satul românesc de odinioară”, este organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în parteneriat cu Muzeul Grăniceresc din Năsăud. Vor vorbi: ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei, dr. Dan Lucian Vaida, directorul Muzeului Grăniceresc din Năsăud și dr. Paul Ersilian Roșca, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie