Călătoria cu trenul – un coşmar pentru români

Românii, polonezii şi bulgarii sînt cei mai nemulţumiţi din UE de serviciile companiilor de transport feroviar, acuzînd durata mare a călătoriilor, lipsa curăţeniei şi nerespectarea graficului de circulaţie

Conform unui sondaj Eurobarometru, România se situează pe penultima poziţie în Uniune privind ponderea persoanelor care călătoresc cu trenul în timpul liber (39%, la egalitate cu Polonia şi înaintea Ungariei, 34%). Media la nivelul UE este de 56%. Pentru călătorii de afaceri folosesc trenul 6% dintre români, iar 12% ajung astfel la serviciu sau şcoală/universitate. Aproape o cincime dintre români au afirmat că folosesc trenul de 1-3 ori pe lună sau mai des, comparativ cu o medie în UE de 23%, 3% merg cu trenul în majoritatea zilelor, iar 2% recurg la acest mijloc de transport de 1-3 ori pe săptămînă.

În privinţa serviciilor de informare privind programul şi peroanele trenurilor, românii sînt pe poziţia a şasea în UE ca grad de nemulţumire, respectiv 20%, la egalitate cu Franţa, Cehia şi media UE. Topul nemulţumiţilor este condus de Polonia, cu 46%. Românii sînt printre cei mai nemulţumiţi cetăţeni europeni şi în privinţa siguranţei personale în staţii, situîndu-se pe poziţia a doua, cu un procentaj de 36%, la egalitate cu Bulgaria şi în urma Poloniei (41%). Media în UE este de 21%. În funcţie de securitatea din trenuri, românii se situează pe locul al treilea ca nemulţumire, cu 32%, după Polonia (40%) şi Bulgaria (37%), în timp ce în UE media se situează la 15%.

Pasagerii trenurilor din România sînt pe locul al doilea în UE ca nemulţumire în privinţa conexiunilor cu alte mijloace de transport, cu 29%, după Polonia (35%). La nivelul UE, media este de 21%. Conexiunile cu alte trenuri nu sînt satisfăcătoare pentru 26% din români, al treilea procentaj din UE, după Polonia (38) şi Germnaia (28%), la o medie europeană de 21%. Referitor la calitatea facilităţilor şi serviciilor, precum cafenele, toalete sau magazine, 49% din pasagerii din România sînt nemulţumiţi, la fel ca în Cehia. Românii se află pe locul al patrulea, la egalitate cu ungurii, după nivelul de nemulţumire în privinţa curăţeniei şi întreţinerii facilităţilor din staţii, cu 56%, după Polonia (71%), Slovacia (59%) şi Bulgaria (57%)

Alte aspecte care îi nemulţumesc pe cei care călătoresc pe calea ferată, în România sau alte state UE, sînt frecvenţa de succedare a trenurilor, durata călătoriilor, punctualitatea, confortul, curăţenia şi întreţinerea vagoanelor.

Articole din aceeasi categorie