Binecuvântări arhierești la început de an școlar

Sute de elevi, însoțiți de dascălii lor și de reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj au participat luni, 9 septembrie, la Catedrala Mitropolitană, la slujba de Te Deum oficiată, la început de an școlar, de mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

”Tu Însuți, Dumnezeule, binecuvântează-le începutul anului școlar, întărește-le voința și luminează-le (elevilor –n.n.) mintea spre dobândirea cunoștințelor celor folositoare și spre descoperirea adevărului Tău. Păzește-i de cursele rătăcirilor pierzătoare de suflet, înalță-i deasupra grijilor mărunte, dăruiește-le râvna învățăturii și cuprinderea cunoașterii, înzestrează-i cu voința de a-și sluji Biserica, Țara și Neamul prin comoara sufletului lor, deprinde-i cu bucuria de a rosti numele Tău și de a-și pune nădejdea în ajutorul și binecuvântarea Ta” – a fost rugăciunea rostită de ÎPS Andrei, după citirea Pildei semănătorului, din Evanghelia după Luca.

Vorbind despre dascăli, mitropolitul Clujului a amintit cuvintele Sfântului Antonie cel Mare, care spunea: „Cel ce poate îmblânzi pe cei neînvățați ca să iubească învățătura și îndreptarea făcător de oameni trebuie să se numească“. „E mare misiunea dascălilor, pentru că ei plămădesc sufletele copiilor și-i pregătesc pentru viața care urmează. Dumneavoastră, dascălii, sunteți făcători de oameni” – a spus spus ÎPS Andrei, îndemnîndu-i, apoi, pe cei prezenți, după cuvintele înțeleptului Solomon: „Deprinde-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă și chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea”.

Adresându-se apoi copiilor, mitropolitul Clujului a subliniat importanța învățăturii și i-a încurajat în a se desăvârși, devenind ”pilde” pentru ceilalți, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel din Epistola întîia catre Timotei: „Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția”.

„În cartea lui celebră «Didactica Magna», Jan Amos Comenius spune așa: «Ce este un tânăr bogat care n-a învățat nimic? Este un biet purceluș îngrășat cu tărâțe. Și ce este un tânăr frumos care n-a învățat nimic? Un biet păun împodobit cu pene. Și ce este un tânăr sărac care n-a învățat nimic? Un biet măgăruș condamnat să poarte sarcini». Cred că nici unul dintre elevii noștri n-ar trebui să se situeze în nici una din aceste categorii” – a mai spus mitropolitul Andrei al Clujului.

Prezent la slujbă, prefectul județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș și-a exprimat bucuria de a vedea atât de mulți tineri în Catedrală. „Mă bucur să constat că și în rândul tineretului există această deschidere față de Biserica noastră. Nu pot decât să fiu mândru de asta” – a spus Cherecheș, îndemnând totodată tinerii să vină cât mai des la Biserică și să fie cât mai aproape de Dumnezeu.

„Prin botez am încredințat fiecare copil Bisericii noastre. Primii ani ai educației creștine aparțin familiei, unde rolul cel mai important îl au părinții, bunicii și în mod special mama. Începând cu primii pași făcuți într-o unitate de învățământ, copiii sunt dați spre pregătire cadrelor didactice, pentru a le transmite cunoștințe, a le dezvolta competențe, iar spre pregătire în ale religiei, profesorilor de religie. Cu toții sperăm că un copil va deveni un tânăr pregătit pentru viață, dar mai ales că va deveni un bun creștin. Unul care știe să facă bine și care să se poarte bine. De aceea, cred că toți cei de aici vom depune eforturi, le vom fi sprijin și-i vom îndruma spre lucruri bune” – a spus inspectorul școlar general adjunct, prof. Mariana Pop, adăugând că „a-ți învăța copiii să facă bine înseamnă a le lăsa moștenirea cea mai prețioasă”.

„Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să ne aibă copiii în pază, să le dea sănătate, înțelepciune și să-i întărească în credință” – a mai spus prof. Mariana Pop, adăugând, pentru profesori, urarea de sănătate și putere de muncă și îndemnul de a avea grijă de elevi ca de propriii lor copii.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie