Bienala Internaţională de Ceramică, Cluj-Napoca

Sub semnul mobilităţii culturale

1 – 6 octombrie

În perioada 1-6 octombrie vor avea loc în Cluj-Napoca principalele evenimentele ale celei de-a patra ediții a Bienalei Internaţionale de Ceramică Cluj, pe scurt CCB. Această manifestare dedicată artei ceramice este singura de acest gen din România. Ea reunește peste 100 de artisti, selectați dintre sute de aplicanți din intreaga lume, in cadrul celei mai de amploare competiții internaționale de ceramică din România pentru care un juriu internaţional va premia cele mai bune lucrări.

Pe lângă competiția internațională, acest “festival al artei ceramice” reunește și alți artiști, din România și de peste hotare, în diverse evenimente conexe dedicate promovarii artei ceramice contemporane: Muzeul de Istorie al Transivaniei din Cluj, un partener expozițional nelipsit al acestui eveniment, va găzdui expozițiile personale ale artiștilor David Olteanu, Maria Cioată, Ramona Coarna, Ileana Crăciun, Emilia Chirilă, Cristina Marian, Ion Tămâian, Dana Fabini (Germania), Velimir Vukievic (Serbia) cât și expoziția colectivă a asocialției de ceramica contemporană din Letonia. Deasemenea, Centrul Cultura Francez din Cluj va găzdui expoziția Manei Bucur iar la galeria de artă “Casa Matei” a UAD Cluj va avea loc expoziția de promovare a tinerilor artişti clujeni, stundeți, masteranzi sau absolvenți. Pentru a încuraja comunicarea între artişti oferim și un cadru de dialog pe tema ceramicii. Masa rotundă Tendinţe de dezvoltare și perspective de evoluţie culturală a bienalelor internaţionale de ceramică” va fi mediată de curatorii și criticii Ion Lefter, Raluca Băloiu și Mircea Oliv iar atelierul „Sharing Artistic Experiences” va reuni artişti și ceramişti care își vor prezenta propria experienţă artistică sau iniţiativele culturale şi sociale ca și organizatori sau antreprenori.

Programul Bienalei la cea de a 4-a ediţie

Miercuri, 2 octombrie: 18.00, deschiderea oficială și ceremonia de premiere, Bienala Internaţionale de Ceramică Cluj 2019; se vor inmâna trei premii de exelență, un premiu pentru tînăr artist și mai multe mențiuni (Muzeul de Artă Cluj).

Joi, 3 octombrie: Masa rotundă “Tendinţe de dezvoltare și perspective de evoluţie culturală a bienalelor internaţionale de ceramică” cu participarea criticilor si curatorilor Ion Bogdan Lefter, Raluca Baloiu și Mircea Oliv (10.00; sala ‘Luchian’, Muzeul de Artă Cluj) * vernisajele expozițiilor personale conexe Bienalei Internaţionale de Ceramică Cluj 2019 (17.00). Expun David Leonid Olteanu, Maria Cioată, Ramona Coarna, Ileana Crăciun, Emilia Chirilă, Cristina Marian, Ion Tămâian, Dana Fabini (Germania), Velimir Vukievic (Serbia) cât și expoziția colectivă a Asocialției de Ceramică Letonă (Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei).

Vineri, 4 octombrie: “Sharing Artistic Experiences”. Prezentările de iniţiative culturale, sociale și portofolii (10.00, sala Luchian, Muzeul de Artă Cluj) * “Tineri Artiști”, expoziția tinerilor artişti clujeni, stundeți, masteranzi sau absolvenți (17. 00, Galeria Casa Matei a UAD Cluj, str. Sextil Pușcariu 1) * Expoziție personală Mana Bucur. (18. 30, Galeria Cave, Institutul Francez)

Am avut prilejul să fiu prezent şi la precedentele trei Bienale, este un univers artistic fabulos, care trebuie cunoscut live. Să nu uităm că arta prelucrării lutului este unda dintre cele mai vechi, evoluţia pe verticală a acestei arte fiind la fel de spectaculoasă şi interesantă. Ar fi suficient să amintesc faptul că de la oale şi căni de folosinţă casnică sau ornamentală, s-a ajuns la o frapantă varietate de produse, de la obiecte sanitare și veselă, până la faianțe și țigle pentru acoperiș, izolatoare electrice, piese tehnice rezistente la temperaturi înalte…

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie