Bianca Andreescu este campioană la US Open

Mi-o amintesc de la începutul anului cum aduna puncte și victorii și cum a triumfat la turneul de la Newport. Și în momentul respectiv mă gândeam dacă va alege oare vreodată să joace sub tricolor și, cel mai probabil, nici nu se va întâmpla. În orice caz, nu o merităm, fiindcă România nu a făcut și nici nu ar fi făcut nimic pentru ea și cariera ei. Ne putem dezice de originile ei și rămâne doar sa o admirăm pentru faptul că practică un tenis extraordinar.

E greu de crezut că Bianca are 19 ani, având în vedere că joacă un tenis de o calitate foarte înaltă, foarte variat, bazat pe forță, și reușește, de fiecare dată, să își surprindă adversarele. Marele atu al canadiencei a fost faptul că a jucat fără vreun fel de presiune tot turneul, pentru lumea tenisului ea fiind, până în seara aceasta, o jucătoare de pluton, deși anul acesta câștigase deja două turnee foarte importante.

Bianca e un paradox. În princial pentru că pare foarte copilăroasă și naivă în comportament, având, uneori, și unele derapaje în gesturi sau declarații, și, pe de altă parte, arată o maturitate fantastică în joc (legat de ce spuneam și în primul enunț) și în mentalitate, iar Andreescu a arătat că are mentalitate de campioană.

Bibi va ajunge fără probleme număr 1 mondial, cel mai probabil după parcursul de la Australian Open de anul viitor, unde, la cum se descurcă pe hard, pare că are triumful deja asigurat (desigur, să nu ne grăbim nici aici; tenisul feminin e imprevizibil, în ziua de astăzi). Spuneam acum câteva luni, după victoria de la Indian Wells, că Bianca e capabilă să bată orice jucatoare din circuit, iar la turneul acesta a confirmat că, într-adevăr, pare că nimeni nu-i poate sta în cale, la momentul actual.

Mertens, în sferturi, a fost singura adversară care i-a pus cu adevărat probleme, Elise fiind, în orice caz, o jucătoare inteligentă și îndemânatică. În finală, Andreescu putea să încheie cu un scor neverosimil, 6-3, 6-1, în fața Serenei, poate cea mai bună jucătoare din istoria tenisului feminin, în momentul de față, totuși, denaturată de vârstă și sarcina prin care a trecut nu demult. Mă așteptam la un meci mult mai dificil pentru Bianca, ba chiar nu aveam îndoieli că Serena se va impune, dar iată că Andreescu nu își surprinde doar adversarele, ci și fanii și experții ce o urmăresc.

Simona Halep a coborât pe locul 6

Începând de luni, Simona Halep figurează pe locul 6 în clasamentul WTA, actualizat după evenimentele petrecute la ultimul turneu de Grand-Slam al sezonului. Cu alte cuvinte, Simona a pierdut două locuri după eliminarea suferită în turul al doilea, ea luând startul ca US Open de pe poziția a patra. E adevărat că disstanța ce o separă de ultimul loc pe podium este mica. Noul număr 1 mondial este Ashleigh Barty, urmată de Karolina Pliskova și Elina Svitolina. Proaspăta campioană de la Flushing Meadows, Bianca Andreescu, a urcat până pe locul 5. Simona Halep acumulează 4803 puncte. În top zece mondial se mai află Naomi Osaka, Petra Kvitova, Kiki Bertens, Serena Williams și Belinda Bencic. Să mai adăugăm că Serena Williams a pierdut a patra finală de Grand-Slam la rând.

Cristian COZMACIUC

Cristian FOCȘANU

 

Articole din aceeasi categorie