Băsescu se joacă cu focul

Feluriţi lideri ai PDL vorbesc despre proiectul PDL de împărţire teritorial-administrativă în opt megajudeţe. Să precizăm de la bun început şi definitiv că nu este proiectul PDL, ci al preşedintelui Traian Băsescu, proiect pe care l-a scos din neant ca un iluzionist, în timp ce liderii PDL, în frunte cu preşedintele partidului, Emil Boc, în acelaşi timp prim-ministru, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, habar n-aveau ce li se pregăteşte. Iar peste noapte, purtătorul de cuvînt al PDL, Sever Voinescu, vorbeşte despre nevoia urgentă de a se realiza noua împărţire teritorial-administrativă. Că bate cîmpii o dovedeşte, printre altele, şi opinia unui lider PDL chiar din Secuime – român! -, care atrage atenţia că graba lui Băsecu şi încăpăţînarea separatistă a extremiştilor maghiari ar putea duce la confruntări etnice de stradă, pronunţînd şi cuvîntul Kosovo! … E adevărat, reprezentanţii UDMR au sărit ca fripţi, afirmînd că aşa ceva nu se poate petrece – au fost suficiente conflictele din martie 1990.

Pe de altă parte, nici Opoziţiei nu i se pare necesară o nouă împărţire administrativă – acum şi aşa cum o doreşte Băsescu. Ba chiar şi fruntaşii UDMR – al căror proiect de lege pe această temă a trecut prin Senat prin aprobare tacită, urmînd discutarea lui la Camera Deputaţilor – nu consideră că aplicarea lui este urgentă.

De ce, aşadar, i se pare urgentă lui Băsescu? Pentru că Băsescu are nevoie de o nouă criză politică, pe care tot el s-o “rezolve”, ca un bun tătuc al naţiunii. Conştient de criza de încredere din partea electoratului, Băsescu doreşte să-şi atragă – pentru el şi pentru PDL – voturi, la alegerile de anul viitor, din partea electoratului naţionalist românesc – din Transilvania, dar nu numai -, înfăţişîndu-se acestuia ca un mîncător de unguri, care vrea să-i spulbere din zonele unde au majoritatea şi să-i scoată din Parlament. Nu mai reiau discuţia despre rolul constituţional al preşedintelui, despre faptul că el trebuie să fie moderatorul dezbaterilor dintre puterile statului şi dintre stat şi cetăţenii săi. Unii lideri ai UDMR afirmă deschis că insistenţa preşedintelui Băsescu pe noua reorganizare şi pe modificarea Constituţiei are ca scop iritarea UDMR pînă într-atît, încît aceasta să iasă de la guvernare, iar PDL să conducă un guvern minoritar, putînd astfel să-şi organizeze viitoarele alegeri în aşa fel, încît să obţină (prin mijloace, evident, ilegale sau la marginea legalităţii) majoritatea voturilor. Este greu de crezut o asemenea variantă, mai ales că înşişi liderii UDMR au afirmat şi au repetat că nu doresc să iasă de la guvernare. Să calculăm la rece: ieşirea de la guvernare a UDMR înseamnă modificarea numărului de voturi ale Opoziţiei în Parlament şi, datorită schimbării compoziţiei politice a Guvernului, necesitatea aprobării unuia nou de către Parlament. În plus, orice ar face Băsescu, Opoziţia ar găsi mijloace pentru a răsturna, prin moţiune de cenzură, un guvern impus de Băsescu, odată ce UDMR ar trece în opoziţie.

De fapt, dacă ţinem seama şi de prietenia lui Băsescu cu Orbán Viktor, prim-ministrul Ungariei, pe care vrea să-l imite în modificarea Constituţiei, dar şi cu Tökes Lászlo, şi de cochetăriile sale cu liderii din Secuime, este evident că Băsescu are alt scop. Pur şi simplu, Băsescu s-a temut că, odată trecută prin Parlament Legea minorităţilor, aşa cum o vrea UDMR, Uniunea ar ieşi prematur de la guvernare, provocînd căderea PDL, pentru a se pregăti de o nouă participare – directă sau indirectă – la guvernare cu USL (PSD+PNL+PC).

Întîlnirea preşedintelui Băsescu, de ieri, cu liderii USL, cărora le cerea un compromis, fără ca el să fie dispus să renunţe la ceva din proiectul său, a fost un eşec, cum era de aşteptat. USL a venit cu un proiect de şase “paşi” pentru a scoate ţara din criză, incluzînd un comitet de criză (Coaliţie, Opoziţie, BNR), guvern de tehnocraţi, alegeri parlamentare în noiembrie, amînarea pe anul viitor a dezbaterilor pe marginea Constituţiei şi a unei noi împărţirii administrative ş.a. Iar UDMR nu este nici ea dispusă la compromisuri în privinţa hărţii administrative.

Băsescu se joacă cu focul. Pînă acum, de-a lungul celor şase ani şi jumătate de mandat, a reuşit să scape cu faţa curată. Acum, însă, e greu de ştiut dacă va obţine ceea ce urmăreşte.

Articole din aceeasi categorie