Bărcile cu motor termic, interzise pe lacurile Tarnița și Beliș

Executivul a modificat Hotărârea de Guvernul nr. 665/2008 prin care lacurile Tarnița și Beliș au fost incluse în categoria porțiunilor și căilor navigabile din România. Astfel, în urma noii reglementări, ambarcațiunile cu motor termic nu vor mai putea fi folosite pe cele două lacuri din județul Cluj.

„În ceea ce privește, cel de-al doilea proiect adoptat în ședința de Guvern, el vizează reglementarea navigației pe lacurile Fântânele și Tarnița din județul Cluj. Ca urmare a solicitărilor societății civile și ale parlamentarilor din județul Cluj, reprezentanți ai tuturor partidelor, am analizat problematica și am aprobat o modificare la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României, în urma căreia a fost interzisă navigația pe cele 2 lacuri, cu excepția ambarcaţiunilor propulsate prin forţă umană, eoliană, precum și a celor propulsate cu motoare electrice.
În ceea ce privește activitatea de supraveghere şi control, aceasta se organizează de către Consiliul Judeţean Cluj, cu avizul Autorităţii Navale Române” a anunțat ministrul transporturilor.

Problema folosirii bărcilor cu motor pe lacurile Tarnița și Beliș, amenajări incluse în categoria ariilor de avifaunistică protejate, a fost semnalată ani la rând de ziarul Făclia. Cotidianul nostru a semnalat nu de puține ori că proprietarii de bărci cu motor şi skyjet-uri sfidează normele legale, care interzic navigaţia cu asfel de ambarcaţiuni pe lacurile Tarniţa şi Fântânele, şi brăzdează în lung şi lat cele două amenajări hidrografice din care se asigură apa potabilă pentru o mare parte a locuitorilor din judeţul Cluj.
Suprafaţele lacurilor de acumulare Tarniţa şi Beliş sunt considerate arii de avifaunistică protejate, conform legislaţiei în vigoare, rezervaţie naturală care intră sub incidenţa unei legislaţii speciale, prin care este interzisă practicarea sporturilor având la bază ambarcaţiuni cu motor.
Făclia a arătat că lacul Tarniţa a fost declarat arie naturală protejată de interes judeţean încă din anul 1994, prin decizie a Delegaţiei Permanente a Consiliului Judeţean Cluj, iar acumularea Fântânele este inclusă în Situl Natura 2000 Apuseni şi Aria Naturală Protejată de Interes Naţional “Parcul Natural Apuseni”. Potrivit legislaţiei, pe cele două lacuri nu este permisă folosirea bărcilor cu motor. În acest sens există mai multe reglementări. Astfel, prin Decizia 147/1994, Consiliul Judeţean Cluj a declarat lacul Tarniţa ca Zonă Naturală Protejată de Interes Judeţean, alături de alte lacuri. Apoi, prin Decizia 67/1995, Consiliul Judeţean Cluj a aprobat un Regulament General pentru zonele protejate de interes judeţean, care cuprinde şi reguli de utilizare a unor lacuri, inclusiv Tarniţa. Printre altele, acest regulament prevede expres interdicţia de navigaţie cu motor. Pe de altă parte, Ordonanţa de Urgenţă 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi a faunei sălbatice, interzice categoric intrarea pe suprafaţa ariilor naturale protejate şi practicarea sporturilor, în afara drumurilor permise accesului public, cu mijloace motorizate bazate pe folosirea combustibililor fosili. Cu toate acestea, la Tarniţa şi la Fântânele nu sunt respectate aceste prevederi şi aproape în fiecare zi de vară şi, mai ales, în weekend-uri pot fi văzute atât skyjeturi, cât şi bărci cu motor folosite pentru plimbări pe apă. Ce e cert e că folosirea bărcilor cu motor pe lacuri poate polua grav mediul, iar cei care vor avea de suferit vor fi sutele de mii de clujeni care consumă apă din Tarniţa şi Fântânele.
C.P.

Articole din aceeasi categorie