Bănescu: Împărtășirea comună a credincioșilor, amânată

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a afirmat că împărtășirea comună (în timpul Liturghiei) a credincioșilor este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe.

„A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului Sinod în legătură cu o scurtă amânare a împărtășirii comune, până la finalizarea unei consultări inter-ortodoxe cu celelalte Biserici, confruntate și ele în același registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie. În acest moment sunt clare câteva lucruri foarte importante, deși cu un caracter temporar: slujbele cu credincioși vor fi oficiate exclusiv afară; bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală a credincioșilor, cu respectarea unor reguli de igienă și protecție; împărtășirea comună (în timpul Liturghiei) este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe”, a declarat Bănescu, pentru AGERPRES.

El a menționat că „a mai existat un astfel de moment dramatic al amânării împărtășirii, timp de două luni, chiar, în 1829, și tot din motive legate de epidemie”.

„Nu este nimic total nou și nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să îl ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale. În anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creștin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a «celor sfinte» și de punerea în conflict a credinței profunde cu rațiunea practică. Creștinismul autentic, hrănit din fidelitatea față de Tradiția genuină a Evangheliei și față de cea filocalică, patristică, nu pune în conflict artificial credința și rațiunea, ci le cultivă cu discernământul izvorât din credința în Hristos, nu din aceea în propria credință”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BOR.

Articole din aceeasi categorie