„Balul moților”, o sărbătoare a primăverii

  Istoria „Balului moților” a început cu decenii în urmă, iar în acest an Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu” a invitat moții și prietenii să petreacă momente plăcute într-unul dintre saloanele hotelului Napoca, unde atmosfera a fost de mare ținută, dând evenimentului și o notă de aleasă sărbătoare.
Sutele de participanți s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a primarului Emil Boc, a președintelui executiv și a președintelui de onoare ai Societății Naționale Avram Iancu, Tiberiu Groza și Victor Bercea, a directorului general a Companiei de Transport Public, Liviu Neag, și el moț, precum şi a numeroase personalități – istorici, artiști, poeți, întreprinzători, cadre universitare.
Așa cum preciza președintele Tiberiu Groza la deschiderea evenimentului, precedat de intonarea Imnului Național, meniul acestei ediții a balului moților a conţinut, pe lângă bunătățile culinare, suficiente elemente artistice.
Microfonul a fost oferit de organizatori primarului Emil Boc, care a mulțumit pentru invitația la acest eveniment tradițional. Printre altele, edilul municipiului s-a ferit de mesajul electoral, asigurând Societatea „Avram Iancu” de sprijinul său, transmițând un mesaj de bunăstare și felicitări doamnelor și domnișoarelor de 1 și 8 Martie, iar Societății și membrilor săi din toată țara succes în realizarea programelor asumate. Șeful administrației locale a primit mulțumiri din partea Societății pentru modul cum au fost reabilitate unele monumente, cum este cazul statuii lui Mihai Viteazul, dar și pentru deschiderea și contribuția sa la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri și numeroaselor comemorări istorice, între care se numără și cea când s-au împlinit 235 de ani de la martiriul conducătorilor răscoalei de la 1785 – Horea, Cloșca și Crișan.
Profesorul Victor Bercea a punctat, apoi, momentele de referință din activitatea cultural – patriotică a Societăţii, iar arhimandritul Benedict Vesa, proaspăt hirotonisit ca episcop – vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, vorbind de valorile credinței creștin ortodoxe, a binecuvântat evenimentul, și a rostit „Tatăl nostru” împreună cu sutele de participanți.
În acest cadru, și în prezența autorilor, a fost prezentată lucrarea „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, semnată de prof. Ioan Bodea și cele trei volume „Enciclopedia Făuritorilor Marii Uniri”, semnate de Bogdana și Vasile Iuga.
Un vibrant poem închinat celor trei martiri a fost rostit de poetul Sandu Cătinean, proaspăt vice-președinte al Asociației Cultural–Patriotice „Avram Iancu”, iar maestrul rimei satirice, Eugen Albu, a descrețit și mai mult frunțile cu epigrame dedicate politicienilor, soacrelor, moților și mărțișorului. Iată două dintre acestea: „Chiar dacă România are martiri și – atâția eroi / Noi facem grupuri statuare la… criminalii de război” şi „Nu-s munți de Dumnezeu lăsați, ca Apusenii de bogați / Și nici cu mine încuiate, iar cheile în… străinătate’’.
Tiberiu Groza a invitat pe ringul de dans persoanele care se implică permanent în elaborarea și în implementarea programelor asociației, cărora le-a mulțumit. Tot acolo au fost oferite trofee ale balului unor sponsori, președinți de filiale și artiștilor care au întreținut această atmosferă plăcută – Mirela Mănescu și inegalabilul Cornel Borza, moț din Bihor și participant la multe spectacole caritabile organizate de Societate. Atmosfera a fost întreeţinută și de recitalurile Grupului Țarina de la Abrud, Cvartetului Riveria şi solistei de muzică populară Iulia Bucur, care, împreună cu jocurile tradiționale prezentate de dansatorii Ansamblului „Dor Transilvan”, au făcut din ediția din acest an a Balului una dintre cele mai reușite manifestări cu tentă cultural – patriotică.
Să nu încheiem înainte de a aminti că duminică o bună parte din conducerea Asociației și membrii celor 30 de filiale active, au participat la un Parastas al Eroilor Neamului, care s-a desfășurat la Mănăstirea Râmeți.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie