Avanpremiera filmului „Cardinalul”, la Dej

Se desfășoară în orașele din România proiecția în avanpremieră a filmului artistic „Cardinalul”, despre viața și personalitatea Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, episcop greco-catolic martir pentru credință, beatificat, împreună cu ceilalți 6 episcopi greco-catolici martiri, de către Sfântul Părinte Francisc, pe Câmpia Libertății din Blaj, la 2 iunie 2019.

După prezentările în avanpremieră la Târgu Jiu, Arad și Alba Iulia, filmul a sosit în Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla, unde a fost prezentat mai întâi la Dej, marți, 12 noiembrie, cu participarea regizorului Nicolae Mărgineanu, a actorului în rolul principal Radu Botar, în prezența PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, a pr. Laurențiu Biriș, protopop de Dej, a primarului municipiului Dej, Costan Morar și a unui numeros public. Proiecția și gala s-au desfășurat la Centrul Cultural „Arta”, în organizarea Primăriei municipiului Dej, intrarea fiind liberă.

PS Florentin a urat bun-venit regizorului Nicolae Mărgineanu la Dej, după ce s-au văzut cu o zi înainte și la Alba Iulia, unde a fost proiectat filmul chiar în Sala Marii Uniri în care, în urmă cu peste 100 de ani, Episcopul Iuliu Hossu a primit în mână Rezoluția Unirii pentru a o vesti românilor de la una din tribune. Un bun venit a fost adresat și actorului Radu Botar.

„Mi-a revenit cinstea să fac un film despre episcopul Iuliu Hossu, un destin de excepție. De la crainic al Marii Uniri din Alba Iulia ajunge, după 30 de ani, în închisoarea de exterminare din Sighet și apoi, după încă 15 ani de detenție și domiciliu forțat, se duce la Domnul ca martir al neamului nostru. E o încercare de context spiritual dedicat ideii de unire a românilor și tărie a spiritului. A fost un bărbat a cărui conștiință, pe tot parcursul vieții sale, nu a cedat nicio clipă. Episcopul Hossu, așa cum l-am cunoscut noi când ne-am documentat, a fost de o foarte mare simplitate și a rămas de la început până la sfârșit «Păstorul turmei». În Primul Război Mondial, foarte tânăr, ca preot militar a avut grijă de tinerii ardeleni care luptau în război pentru o cauză care nu era a lor. Înainte de Marea Unire a umblat prin sate și le-a explicat cât de mult înseamnă unitatea la români, apoi a rămas sub ocupația horthystă în Ardealul ocupat, îndurând toate umilințele alături de credincioșii săi. Când a venit dictatura lui Stalin și a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, s-a opus cu vehemență, a fost întemnițat, a refuzat toate ofertele de mărire care i s-au făcut pentru a renunța la credința lui și a rămas până la moarte în această credință ” – a declarat regizorul Nicolae Mărgineanu.

Despre actorul Radu Botar, Nicolae Mărgineanu a spus că este la primul său rol de anvergură și că „nu a jucat rolul, ci, treptat, s-a identificat cu personajul, cu Episcopul Iuliu Hossu”.

Actorul Radu Botar, cu emoție, a mărturisit: „E minunat că reușim atâția oameni, atâtea suflete, să ne adunăm întru frumos. A însemnat și înseamnă foarte mult pentru mine acest «miracol» care se numește «Cardinalul». E un film care revarsă în cascadă emoție după emoție, o emoție ca ploile de stele în nopțile de vară, o emoție care vindecă, mântuiește, încurajează, și o speranță că mâine poate fi mai bine”

După proiecție, Episcopul de Cluj-Gherla a reamintit câteva repere din viața Cardinalului Iuliu Hossu. A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri, în cadrul căreia regizorul Nicolae Mărgineanu a spus cu fermitate despre Cardinalul Iuliu Hossu: „Consider că este un martir al neamului românesc și merită toată cinstea noastră”. A mai adăugat că prin acest film, ca și prin celelalte filme pe care le-a realizat, nu este părtinitor față de o anumită confesiune sau etnie și dorește să invite publicul „la toleranță și iubire creștinească”.

Preasfinția Sa a adresat felicitări atât regizorului, cât și actorului Radu Botar, precizând că filmul nu este o copie a Memoriilor Cardinalului, ci, „aici este munca regizorului, care, pornind de la o personalitate marcantă care a trăit, a reușit să facă un film artistic încărcând tot ceea ce a știut din celelalte scrieri asupra acestei persoane”.

Gala de prezentare s-a încheiat cu o rugăciune și cu memorabilele cuvinte pe care Episcopul Iuliu Hossu le adresa anchetatorilor, ca răspuns la presiunile prin care-i cereau să-și lepede credința: „Credința noastră este viața noastră!”.

Cea de-a doua proiecție este programată la Cinema „Victoria” din Cluj-Napoca, în seara de sâmbătă, 16 noiembrie. În rolurile principale: Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob, Alexandru Repan, Maria Ploae, Remus Mărgineanu și Mircea Andreescu.

Proiecția în avanpremieră are loc în orașele: Târgu-Jiu, Arad, Alba Iulia, Dej, Târgu Mureș, Oradea, Timișoara, Cluj (16 noiembrie), Blaj (17 noiembrie), București (20 noiembrie) și Satu Mare (24 noiembrie). Din 22 noiembrie filmul va rula în toate cinematografele din țară, pentru a spune într-un mod impresionant, unic, cum încă nu s-a făcut, povestea Cardinalului Iuliu Hossu.

V.S.

Articole din aceeasi categorie