Au demarat procedurile pentru reabilitarea Palatului Administrativ

Prefectura Cluj a început demersurile pentru reabilitarea și modernizarea clădirii în care funcționează instituția, cunoscută sub denumirea de Palatul Administrativ.

Prefectul Mircea Abrudean a anunțat recent că deja s-au obținut fonduri pentru întocmirea documentației tehnice în vederea realizării lucrărilor de modernizare. „Documentația tehnică de reabilitarea a Palatului Administrativ va fi realizată cu fonduri de la Institutul Național al Patrimoniului. S-au aprobat 140.000 lei și suntem singura instituție care beneficiază de o astfel de finanțare”, a spus Abrudean, precizând că finanțarea a fost posibilă deoarece clădirea este monument istoric de categoria B.

Prefectul a afirmat că după realizarea documentației tehnice se va trece la indentificarea de surse de finanțare pentru realizarea lucrărilor de reabilitare. „Valoarea investiției se ridică la 10 milioane de euro. O soluție de finanțare ar fi de la Compania Națională de Investiții , însă e posibil să obținem și fonduri europene”, a spus prefectul.

Mircea Abrudean declara într-un interviu acordat ziarului Făclia în luna ianuarie a.c, că una din prioritățile sale o constituie reabilitarea Palatului Administrativ. „(…)A doua problemă, tot administrativă, este legată exact de sediul în care ne aflăm, care se degradează pe zi ce trece în primul rând, în exterior şi poate fi chiar un pericol public pentru trecători, mai cade câte o bucată de tencuială.

Acoperișul este într-o stare deplorabilă, sunt infiltrații şi deci arată înfiorător în partea de sus, lucru care, din nou, nu este normal. Aici am încercat să găsesc o variantă de finanțare europeană, pentru că știu că bugetul de stat nu permite în acest moment finanțarea acestui obiectiv de investiții. Cred că am și găsit-o și încercăm să depunem un proiect pentru reabilitarea acestei clădiri care este și monument istoric și foarte frumoasă. În jurul ei sunt altele reabilitate şi refațadizate și e păcat să rămânem cu această rușine, până la urmă, fiind și o problemă de reprezentare a Guvernului în teritoriu”, spunea prefectul.

Paltatul Administrativ din Cluj-Napoca este monument istoric de categoria B, fiind construit în perioada interbelică. Proiectantul a combinat caracteristicile stilurilor gotice, renascentiste şi maure. Imobilul a fost construit iniţial ca sediu pentru Camera de Comerţ şi Industrie din Cluj. În perioada ce a urmat celui de-al doilea război mondial a funcţionat ca şi primărie, sediu judeţean al Partidului Comunist Român, sediu pentru Consiliul Judeţean Cluj, iar în prezent este sediu al Instituţiei Prefectului Judeţul Cluj.

Numeroase monumente şi obiective cu valoare istorică şi culturală deosebită din centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca se află în proces de degradare şi compromitere serioasă. Principalii factori care au afectat aceste clădiri de patrimoniu au fost poluarea urbană prin publicitate, absenţa unei strategii unitare de restaurare la nivelul autorităţilor şi al proprietarilor sau locatarilor din imobilele aflate în ţesutul urban protejat şi intervenţiile punctuale, dar foarte frecvente în care s-au folosit materiale necorespunzătoare în faţadizare, precum PVC alb şi geam termopan.

În 2016, Primăria Cluj-Napoca a demarat împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” şi cu Comisia Zonală pentru Protecţia Monumentelor o acţiune preventivă de verificare şi înlăturare a tuturor elementelor decorative şi de construcţie ale imobilelor deteriorate din centrul istoric al municipiului. Reprezentanţii municipalităţii clujene arătau atunci că scopul acţiunii este de a oferi siguranţă cetăţenilor, în condiţiile în care toţi proprietarii acestor imobile au fost somaţi cu privire la obligaţiile legale pe care le au de a demara lucrări de reabilitare a faţadelor imobilelor pe care le deţin, dar, din diferite motive nu au făcut încă demersurile fizice de reabilitare. Primăria clujeană arăta că toate costurile pentru intervenţiile de urgenţă în vederea înlăturării elementelor care pot prezenta risc de desprindere şi pot cauza accidente sunt acoperite de către autorităţile publice, costurile de reabilitare efectivă a imobilelor revenind, conform legii proprietarilor acestora.

Demersul municipalităţii clujene de a îndepărta fragmente de pe clădirile din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, identificate ca fiind pericol public, a stârnit îngrijorarea ministrului Culturii. Odată cu semnalul tras de ministru, Primăria Cluj-Napoca a demarat procedurile pentru organizarea licitaţiei în vederea contractării serviciilor de consultanţă. În urma licitaţiei a fost declarată câştigătoare firma SC Arh Service Guttmann &Comp SNC, controlată de nimeni altul decât de Szabolcs Guttman, care pe atunci deţinea funcţia de preşedinte al Comisiei Zonale a Monumentelor şi Siturilor Istorice Cluj.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie