Atenţie la infecţiile care ne pot strica vacanţele de vară

Perioada caldă a anului s-a instalat şi astfel pot apărea o serie de afecţiuni tipice, care ne pot disturba zilele de vară. Prin urmare, câteva sfaturi selective de prevenire sunt utile fiecăruia, în acest sezon, când apar destul de variate patologii, din care cele digestive încarcă cel mai mult morbiditatea sezonieră.

Toxiinfecţiile alimentare apar când sunt condiţii improprii de conservare şi de păstrare a alimentelor. Astfel, microbii, în special stafilococul patogen, şi salmonella îşi găsesc loc uşor pentru a contamina direct sau indirect prin muşte mâncarea noastră. Pot apărea şi după ce se consumă unele alimente ca: brânzeturi, lactate, carne, procurate din surse dubioase sau se ingerează diverse alimente consumate cu mâna nespălată. Simptomele sunt: greaţă, vărsături, uneori febră, diaree, durere abdominală, durere de cap, stare generală alterată. Prevenirea bolii se face evitând mâncărurile uşor alterabile, laptele nepasteurizat, frişca, îngheţata, maioneza, peştele crud, ouăle moi, carnea insuficient preparată termic.

Boala diareică acută este favorizată de căldură, dar mai ales pentru că sunt uitate normele uzuale de igienă ale mâinilor şi alimentelor şi apar mai ales când se consumă fructe sau legume nespălate. Simptomatologia bolii se caracterizează prin: scaune apoase multiple, febră, vărsături, colici abdominale, agitaţie, deshidratare, care reprezintă elementul de gravitate al bolii. Bacteriile generatoare sunt: Shigella, Salmonella, unele tulpini de E.coli, Campylobacter, sau virusurile: Rotavirus, Adenovirus, Norovirus, Astrovirus etc. Măsurile profilactice recomandate sunt: spălarea corectă a mâinilor cu apă şi săpun, în special înainte de masă şi după folosirea toaletei, spălarea legumelor şi a fructelor înainte de a fi consumate, pregătirea corespunzătoare din punct de vedere termic a alimentelor.

Borrelioza sau boala Lyme intră, şi ea, în discuţie în acest anotimp cald. În ultimii ani, în România s-au înmulţit foarte mult cazurile de muşcături de căpuşe, infectate cu Borrelia burgdorferi, care pot genera această boală. Din punct de vedere clinic, boala prezintă o mare varietate de manifestări, afectând mai multe organe şi astfel diagnosticul încă pune probleme medicale. Prezenţa pe piele a unei pete unice de dimensiuni mari, aşa-numitul „eritem în ochi de bou”, care migrează la un pacient cu istoric de înţepătură de căpuşă, constituie criteriul de diagnostic pentru boala Lyme, când şi laboratorul susţine cazul. Boala poate afecta: pielea, articulaţiile, sistemul nervos şi alte sisteme sau organe, dând aşadar gravitatea îmbolnăvirilor. Pentru a preveni boala, evitaţi pe cât posibil contactul cu solul, frunzele şi vegetaţia pădurii, purtaţi pe cap bască sau batic, îmbrăcăminte adecvată, cu pantaloni lungi şi bluze cu mâneci – în ieşirile în aer liber. Spălaţi toate hainele după ce părăsiţi zonele infestate cu căpuşe, faceţi baie şi ?amponaţi părul copilului, pentru a elimina eventualele căpuşe. Alegeţi un insecticid cu concentraţia de DEET între 10% ?i 30. La bolile enumerate anterior, vara se adaugă şi: hepatitele de tip A, meningitele sau meningoencefalitele, ultimele ca urmare a îmbolnăvirii cu enterovirusuri. Pentru a preveni şi aceste boli, este obligatorie respectarea unei igiene riguroase, evitarea aglomeraţiilor, prezentarea la medic după apariţia primelor simptome şi izolarea celor afectaţi, pentru a limita răspândirea bolilor.

Dr. Liana Monica Deac

Medic primar epidemiolog

Articole din aceeasi categorie