ATENŢIE la infecţia respiratorie cu Coronavirus venită din Orientul Mijlociu

hartaMERS (Middle East Respiratory Syndrome) este alt pericol după SARS pentru sănătatea noastră, ce dă o afecţiune respiratorie gravă cauzată de virusul Coronavirus MERS-CoV (subfamilia Coronavirinae, genul Betacoronavirus, linia C). Prima oară boala a fost diagnosticată în 2012 în Arabia Saudită, la persoane venite aparent în contact cu cămile infectate, dar îmbolnăviri au apărut apoi şi în Egipt şi Qatar. Transmiterea la om a fost aerogenă, prin contact cu secreţii respiratorii de la persoane infectate, sau la cele venite în contact cu cămile, lilieci, avînd se pare virus identic.Treptat, noi raportări de îmbolnăviri au parvenit din: Iordania, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe, Liban, Iran şi Yemen. S-au raportat cazuri sporadice ca urmare a turismului în zone endemice şi în Europa: Anglia, Spania, Fraţa, Germania, Italia, Olanda; în Africa: Tunisia, Egipt, Algeria, în Asia: Malayezia, Philipine, Corea de Sud şi în SUA.
Situaţia geografică şi numerică la zi a îmbolnăvirilor este redată în reprezentarea grafică a OMS.
Boala provoacă simptome asemănătoare gripei şi printre acestea se numără: febră, tuse, dureri musculare, dificultăţi respiratorii, dar şi insuficienţe în funcţionarea unor organe vitale. Este bine de precizat şi că din totalul de cazuri diagnosticate pînă acum, rata de fatalitate este de 40 % deja. Drept urmare, este bine de amintit că ne aflăm în faţa unei infecţii respiratorii cu prognostic adesea foarte grav, şi pentru că tratamentul etiologic nu este încă efectuabil şi pentru că nu avem azi nici vaccin la dispoziţie împotriva MERS.
În cazul călătoriilor în zone endemice se va ţine cont de măsurile de prevenire recomandate deja de CDC: spălatul mîinilor cu săpun timp de 20 secunde; se va ţine mîna la nas şi gură în caz de tuşit, strănut; folosirea de măşti de obraz; evitarea atingerii ochilor, nasului şi a gurii cu mîini nespălate; evitarea contactului cu persoane infectate şi bolnave; curăţarea şi dezinfectarea frecventă a suprafeţelor posibil contaminate viral.
Dr. Liana Monica Deac
Medic primar epidemiolog

Articole din aceeasi categorie