Asociaţiile de pacienţi cer introducerea de noi molecule pe lista de medicamente

Asociaţiile de pacienţi au cerut, la o dezbatere publică, includerea cât mai rapidă pe lista de medicamente compensate şi gratuite de noi molecule necesare tratamentului pacienţilor cu boli precum colita ulcerativă, artrita reumatoidă, limfomul Hodgkin, Boala Crohn sau mielomul multiplu refractar, informează AGERPRES.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a spus că pacienţii aşteaptă de mai mult de jumătate de an introducerea acestor molecule. „Nu întâmplător au fost aprobate (n.r. – moleculele) de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Întrebarea mea este când se va întâmpla (n.r. – să fie introduse), pentru că în cancer orice zi contează (…). Ne dorim un răspuns ferm în ceea ce priveşte introducerea acestor molecule, avem buget mărit. Aşteptăm de mai bine de jumătate de an aceste molecule şi sper să se întâmple”, a arătat Irimia.

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, a spus că timpul unora dintre pacienţi este limitat, aceştia aşteptând de mai mult timp moleculele necesare tratamentului. „Ştim că avem un buget mărit la Ministerul Sănătăţii (…). Din păcate, suntem în cea de-a zecea lună când în 720 (n.r. – H.G) nu au mai intrat medicamente cu rambursare necondiţionată. Chiar dacă au mai fost câteva HG-uri în 2018 şi au mai intrat molecule pe cost-volum (…), cele cu rambursare necondiţionată care au fost evaluate de ANMDM încă de anul trecut, din vară, nu au intrat. Suntem ferm convinşi că multe dintre ele sunt fără alternativă în piaţă, unele cu costuri chiar mai mici. Timpul pacienţilor este limitat şi aşteptăm aceste produse încă din 2017”, a afirmat Gănescu.

Izabela Grosu, reprezentantul pacienţilor care suferă de Boala Crohn şi colita ulcerativă, a cerut introducerea cât mai repede a moleculei Vedolizumab, necesară în tratarea acestor afecţiuni. „În acest moment sunt câţiva pacienţi, după cunoştinţele noastre în Fundeni, în Cluj, pacienţi tineri care în momentul acesta sunt în situaţia de a avea decizie de chirurgie sau de a încerca medicii să tărăgăneze încă o lună-două, în speranţa că vor avea şi altă alternativă, adică vor avea şi această oportunitate pentru molecula Vedolizumab”, a spus Grosu.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că vor fi introduse în prima etapă medicamentele care sunt deja pe contractele cost-volum, urmând ca, periodic, să fie introduse moleculele care au fost analizate de către ANBMDM. „Această modificare a HG 720 cuprinde introducerea medicamentelor care deja sunt în contractele de cost-volum. Este adevărat, mai sunt încă molecule pe care va trebui să le introducem, dar, am spus-o şi la întâlnirea cu reprezentanţii firmelor de medicamente inovative şi generice, va trebui să continuăm să lucrăm pe acel grup de lucru privind taxa clawback, pentru că introducerea de noi molecule înseamnă creşterea taxei de clawback. În această primă etapă vom introduce medicamentele care sunt deja în contractele cost-volum, urmând ca trimestrial, periodic să introducem moleculele celelalte care au fost analizate”, a explicat Pintea.

Articole din aceeasi categorie