Asociația „Cardinal Iuliu Hossu”, la a doua Adunare Generală anuală

În sala Consistoriului Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla (Calea Moților nr. 26) s-a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, cea de a doua Adunare Generală anuală a Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”.

Adunarea a fost deschisă de Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu printr-o rugăciune, după care ing. Gelu Hossu, în calitate de președinte, a prezentat raportul de activitate al asociației pentru anul 2019. Acesta a amintit apariția unor cărți editate sub egida asociației, cu aportul Editurii „Viața Creștină”, printre care traducerea în limba italiană a broșurii „Cardinalul Iuliu Hossu, Spirit al Adevărului”, autor Gelu Hossu (Il Card. Iuliu Hossu, Spirito della Verità). Broșura a fost recent prezentată de Mons. vicar general Călin-Ioan Bot în cadrul unui simpozion desfășurat la Milano, cu tema „Martirii și mărturisitorii Bisericii Greco-Catolice”. De asemeni, au fost amintite alte apariții editoriale realizate cu sprijinul membrilor asociației: Iuliu Hossu, Epistole pastorale, ediție îngrijită de Lidia Farțade, și Memoriile Cardinalului Iuliu Hossu, ediția a II-a, ambele editate la „Viața Creștină”, editură condusă de Pr. Daniel Avram, membru fondator al asociației.

În continuare, membrii fondatori au formulat propuneri privind realizarea de proiecte culturale pentru anul 2020. În urma dezbaterilor s-a hotărât să fie continuată publicarea unor noi articole, editarea de noi volume, studii, albume omagiale și organizarea unui simpozion dedicat personalității Cardinalului Iuliu Hossu, la împlinirea a 135 de ani de la naștere (31 ianuarie 2020). Totodată, s-a propus organizarea de pelerinaje anuale în locurile reprezentative ale biografiei Episcopului Iuliu Hossu: Milaș, Gherla, Roman, Căldărușani, Sighet, Curtea de Argeș, București. O altă prpunere a fost de organizare a unui eveniment caritabil în comuna natală a Cardinalului Iuliu Hossu, Milaș, cu ocazia sfințirii, în acest an, a noii biserici greco-catolice din localitate, ridicată cu sprijinul substanțial al ing. Iuliu Hossu.

Ultima parte a programului a fost dedicată organizării evenimentului omagial „Fericitul Iuliu Hossu, episcop martir, la 135 de ani de la naștere” programat să se desfășoare în perioada 31 ianuarie – 2 februarie 2020. În cadrul evenimentului omagial va fi prezentată, în premieră, o înregistrare rară cu Cardinal Iuliu Hossu, pusă la dispoziție de Societatea Română de Radiodifuziune, mai exact un interviu realizat de Pr. Mircea Todericiu din Statele Unite, în ultima perioadă a vieții cardinalului (anii 1968-1969), în timp ce se afla cu domiciliul obligatoriu la mănăstirea ortodoxă Căldărușani. În cadrul aceluiași eveniment vor conferenția prof. dr. Ruxandra Cesereanu, prof. dr. Ovidiu Ghitta, ing. Iuliu Hossu, ing. Gelu Hossu și PS Florentin Crihălmeanu. Evenimentul se va desfășura în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” de la Capela „Sf. Iosif” din Piața Cipariu (Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor secolului XX).

Asociația „Cardinal Iuliu Hossu” a fost înfințată în anul 2018, la inițiativa unui grup de clerici și credincioși ai Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, cu binecuvântarea Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu. Asociația are ca scop promovarea personalității Fericitului Iuliu Hossu și a valorilor în care ilustrul Ierarh a crezut și pe care le-a lăsat moștenire fiilor săi sufletești.

Articole din aceeasi categorie