Așa grăit-a Stroe. Ionuț Stroe

Nu cu mult timp în urmă, premierul Ludovic Orban prezenta Planul Național de Investiții și Relansare Economică a României pe următorii…10 ani. Până aici toate bune și frumoase. Cum frumoase sunt și planurile țesute la nivel ministerial, planuri greu către deloc de materializat. Și dintr-un singur și mare motiv. În zecce ani, nicio guvernare nu a reușit absolut nimic, au fost doar promisiuni electorale și nimic mai mult. Au reușit totuși ceva, să pună România pe butuci în multe sectoare ale vieții soccio-economice.
Până în 2000, România rămăsese cu doi ambasadori, cultură și sport. Am rămas cu unul singur, cultura, la nivel și în prezent. Sportul este o cu totul și cu totul altă poveste, tristă din păcate. România nu mai contează de mult timp în marile competiții internaționale-Jocuri Olimpice, Mondiale, Europene-, până și Balcanicele au devenit o nucă greu de spart. Rezultatele bune sau foarte bune sunt rare, sporadice, au rămas apanajul sporturilor individuale. La echipe stăm rău de tot, la toate categoriile de vârstă. Avem ceva rezultate la handbal feminin, stăm bine la scrimă, la caiac-canoe și atât.

Vom sta și mai prost pentru că din urmă vin prea puțini. Sportul școlar este pe panta descendentă de ani buni deja și nimeni nu face nimic. În învățământul școlar, orele de educație fizică și sport sunt mai mult de décor, prea puțini elevi fiind real interesați de ele. Campionatele interșcolare la diferite discipline și ramuri sportive (fotbal, volei, baschet, atletism, tenis de masă) nu sunt la nivelul dorit sau așteptat de specialiști.
Motivele căderii libere sunt multe, foarte multe și personal le-am semnalat în articole de specialitate. Reducerea orelor de sport și educație fizică în școli constituie un motiv și încă unul la zi, actual. Apoi, cercurile sportive sunt pură teorie, nimeni nu este interesat de ele. Mai departe…La nivel de CSS-uri și LPS-uri s-au desființat secții de jocuri sportive (baschet, volei, fotbal chiar…), preferându-se arte marțiale. Acestea din urmă sunt preferate deoarece aduc mai repede medalii și puncte în cadrul clubului, a secției, a antrenorilor de profil, a federației de specialitate. S-a ajuns în trista situație ca ”n” campionate pentru copii și juniori să se desfășoare cu număr limitat de echipe. Să iau, ca să vă ofer un exemplu, CN al juniorilor la rugby, serii a câte 3 până la 4 echipe!!! La polo e m ai rău. Nici voleiul nu stă pe roze. Cceva mai bine e la fotbal și baschet, să vedem până când.
În timp, diverse guvernări au luat tot felul de măsuri. Adrian Năstase a promis 400 de săli de sport. Au fost ridicate pe repede-nainte. Nu toate sunt funcționale. Nu toate respectă dimensiunile pentru jocurile sportive. Mai toate necesită și azi reparații. Unele nu au parte de apă, altele nu sunt racordate la sistemul de electricitate, altele nu pot fi încălzite.
Sportul juvenil e pe butuci, trebuie să recunoaștem acest lucru. Avem legitimați ușor peste 80. 000 de copii, dar activi ci vize pe legitimații sunt cca 55. 000. Va rămâne tot așa, pe butuci cu toate promisiunile ministrului sportului, Ionuț Stroe. Sunt, trebuie să admitem și acest lucru, pure promisiuni electorale. În ele, pentru redresarea sportului juvenil, intră voucher de 300 lei/copil; ajutoare acordate cluburilor private și de stat, granturi de cca 200. 000 euro; investiții în terenuri pentru antrenament,centre de recuperare medicală, tehnologii noi; un număr aproximativ de 1500 de structuri sportive; construcția a 12 ccomplexuri sportive, a 2 bazine olimpice, 5 săli polivalente, 5 patinoare artificiale, 250 săli de sport noi, 400 de baze sportive. Să fim serioși. Le vom vedea la Paștile Cailor. De ce afirm acest lucru? Dintr-un singur motiv. În peste 30 de ani, guvernanții de toate culorile politice nu au reușit să depășească teoria. Au rămas repetenți la practică și rezultatele se văd în prezent. Suntem în coada mai tuturor competițiilor și clasamentelor europene și mondiale, la toate categoriile de vârstă, repet acest lucru.
Totuși, nu suntem chiar ciuca bătăilor. Avem și o veste bună, puneți dvs. ghilimelele de rigoare. Suntem pe locul 2 în Europa la obezitate infantilă.

Articole din aceeasi categorie