Armenii gherleni nu mai pleacă în pelerinaj la Şumuleu Ciuc

Unul dintre cele mai mari pelerinaje religioase din Europa,  cel de la Şumuleu Ciuc, în acest an nu va mai avea  loc din cauza pandemiei Covid-19.

Organizat în fiecare an cu ocazia sărbătorilor de Rusalii în localitatea de la marginea municipiului Miercurea Ciuc, a fost onorat de fiecare dată de un numeros grup de creştini armeni şi romano-catolici din Gherla, plecaţi de acasă cu autocare, trenuri sau unii chiar cu maşinile proprii, parcurgând ultimii kilometri pe jos. A devenit un obicei ca şi creştinii gherleni să se afle printre zecile de mii de pelerini deplasaţi la poalele Harghitei la cel mai mare eveniment religios al anului. Anul trecut, când la pelerinaj a fost prezent şi Papa Francisc, pe dealul ce înconjoară statuia Fecioarei Maria s-au aflat peste 100.000 de pelerini veniţi din toată ţara, dar şi de peste hotare. Printre ei   i-am întâlnit şi pe armenii şi catolicii gherleni, în frunte cu preotul paroh Küsmödi Attila şi pe membrii corului Catedralei Armeneşti.

Sâmbătă, 30 mai, slujba va fi oficiată în Bazilica Sfânta Maria din localitatea Şumuleu Ciuc, liturghia oficiată de Episcopul Romano-Catolic de Alba Iulia, dr. Kovács Gergely, fiind transmisă de mai multe posturi TV din ţară şi din Ungaria, începând cu ora 12:30.

Rămaşi acasă, creştinii gherleni vor asista la slujba religioasă oficiată în curtea parohiei armeneşti de pe strada Ştefan cel Mare şi se vor  ruga împreună cu ocazia sărbătorilor de Rusalii.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie