Arhiepiscopul Ioan Robu: La Sfânta Liturghie din Noaptea de Paşti reaprindem lumina cerească primită la Botez

La Sfânta Liturghie din Noaptea de Paşti este reaprinsă lumina cerească a adevărului, primită la Botez, care ne arată calea şi care nu trebuie lăsată să se stingă, afirmă arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, în Scrisoarea pastorală de Paşte, informează AGERPRES.

„Noi am primit la Botez focul acestei lumini cereşti. De aceea, şi în Biserica din primele secole, Botezul era numit „sacramentul iluminării”: lumina lui Dumnezeu a intrat în noi şi aşa am devenit fii ai luminii. Şi nu voim să lăsăm să se stingă această lumină a adevărului, care ne arată calea. Dorim să o ferim de puterile care vor să o stingă pentru a ne băga în întunericul în care nu-l putem vedea nici pe Dumnezeu, nici pe noi înşine, nici pe aproapele nostru. Noi nu suntem chemaţi la întuneric, ci la lumină! La Sfânta Liturghie din Noaptea de Paşti, noi facem reînnoirea făgăduinţelor de la Botez. Dar putem spune că astfel, an de an, reaprindem această lumină”, spune înaltul ierarh romano-catolic.

Monseniorul Robu subliniază că „Dumnezeu ne-a dat lumina adevărului”, care „este împreună foc şi putere a lui Dumnezeu, forţă care nu distruge, dar care vrea să transforme inimile noastre, ca să devenim, într-adevăr, oameni ai lui Dumnezeu, făcători şi purtători de pace în această lume”.

El aminteşte două obiceiuri ale bisericii de la începuturi în care episcopul sau preotul, după predică, fie le spunea credincioşilor „Îndreptaţi-vă acum spre Domnul!” şi asta însemna ca ei să se întoarcă spre Est, în direcţia răsăritului soarelui, ca semn al lui Cristos care vine, fie un altul, care se aude şi astăzi la Sfânta Liturghie – „Sus inimile!”, care ne îndeamnă să ieşim din toată încurcătura preocupărilor noastre pasagere.

„În ambele îndemnuri suntem oarecum chemaţi la o reînnoire a Botezului nostru. ‘Îndreptaţi-vă acum spre Domnul!’: mereu şi iarăşi trebuie să renunţăm la direcţiile greşite, în care mergem atât de des cu gândul şi cu fapta. Mereu trebuie să ne îndreptăm spre El, care este Calea, Adevărul şi Viaţa. Mereu şi din nou trebuie să devenim adevăraţi convertiţi, îndreptaţi cu toată viaţa spre Domnul. Şi mereu, din nou, trebuie să lăsăm inima noastră să se smulgă din forţa gravitaţiei care o trage în jos şi să o ridicăm sus: în adevăr şi iubire. ‘Sus inimile!’ Îi mulţumim lui Isus Înviat din morţi că prin puterea cuvântului său şi a sfintelor sacramente ne conduce spre calea cea dreaptă şi trage sus, spre El, inimile noastre! Şi-l mai rugăm să ne facă pe toţi oameni ai luminii, plini de focul iubirii sale!”, mai spune arhiepiscopul.

Acesta le urează tuturor celor care prăznuiesc Paştele duminică „sărbători pascale binecuvântate” şi tradiţionalul „Cristos a înviat!”

Articole din aceeasi categorie