Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia: Preotul capelan al parohiei din Ditrău „implicat într-un conflict care îi depășește competențele”

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia se dezice de gestul preotului capelan al parohiei din Ditrău, Bíró Károly, implicat într-un protest al localnicilor împotriva a doi sri-lankezi angajați la o fabrică de pâine din localitate. Potrivit AGERPRES, aproximativ 200 de cetățeni, în frunte cu respectivul preot, s-au adunat miercuri în fața primăriei, susținând că le este teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranți”, care „să le impună cultura lor și să le pună în pericol siguranța”. De asemeni, proprietarii de locuințe unde au fost cazați muncitorii sri-lankezi „au primit amenințări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceștia la Gheorgheni”.

„Constatăm cu regret că preotul capelan al parohiei din Ditrău, Bíró Károly, s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele, și poziția lui nu coincide cu punctul nostru de vedere” – se spune într-un comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba-Iulia, semnat de arhiepiscopul emerit Jakubinyi György și remis, vineri, presei.

În același comunicat se amintește că „Biblia atenționează poporul ales să accepte străinii, pentru că ei înșiși au fost străini în Egipt”, iar „porunca cea mai mare a Domnului Isus este iubirea, creștinul fiind caracterizat în plus și prin iubirea de dușman”. „Creștini fiind, trebuie cu atât mai mult să-i acceptăm pe cei care sunt creștini, dar chiar și pe cei de altă religie. Sfântul rege Ștefan al Ungariei în Preceptele adresate fiului său, Sfântul Emeric, îl atenționează să-i primească pe străini, pentru că o țară cu o singură limbă este slabă”. De asemeni, este amintit Catehismul Bisericii Catolice, care spune că „accesul la muncă și la profesie trebuie să fie deschis tuturor, fără discriminare nedreaptă, bărbați și femei, sănătoși și handicapați, autohtoni și imigranți. În funcție de împrejurări, societatea trebuie, în ce o privește, să-i ajute pe cetățeni să-și găsească o muncă și un serviciu”.

„Biserica noastră trăiește în lume și, ca parte a unei țări și a comunității internaționale, acceptă ca valabile și se supune legilor în vigoare cu privire la aceste aspecte. În concordanță cu Declarația Universală a Drepturilor Omului, „orice fiinţă umană are dreptul la viaţă, la libertate şi la securitatea persoanei sale”, respectiv „fiecare om are dreptul să i se recunoască pretutindeni personalitatea juridică”. Prin legile sale, țara în care trăim dispune: «orice persoană are dreptul la viață, la sănătate, la integritate fizică și psihică, la onoare și reputație, dreptul la respectarea vieții private, precum și dreptul la propria imagine»; «viața, sănătatea și integritatea fizică și psihică a oricărei persoane sunt garantate și ocrotite în mod egal de lege». Și noi pretindem recunoașterea și respectarea acestor drepturi față de credincioșii noștri, respectiv respectăm aceleași drepturi în toate situațiile. În mod firesc, și noi așteptăm de la toți oaspeții admiși, de la orice semen al nostru stabilit pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă în comunitățile noastre, să se adapteze cutumelor țării, poporului sau societății noastre. Cultura ospitalității este cu atât mai dezirabilă, cu cât nu putem uita nici un moment că toți suntem pelerini pe acest pământ pe care trăim din harul lui Dumnezeu. Nu putem să uităm nici faptul că membrii propriei noastre comunități, mii de concetățeni ai noștri sunt nevoiți să lucreze în străinătate pentru o viață mai bună, unde și ei la rândul lor au fost primiți cu ospitalitate. Aceasta este atitudinea pe care o așteptăm și noi și o considerăm naturală” – se spune în comunicatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba-Iulia.

Prin intermediul aceluiași document, episcopul emerit Jakubinyi György invită comunitatea implicată în aceste tensiuni din satul Ditrău, precum și toate comunitățile care se află într-o situație asemănătoare, „să ia în considerare toate aceste aspecte, pentru ca în locul înverșunării să primeze omenia, rațiunea, iar înainte de toate să aibă în vedere principiul iubirii și toleranței creștine, și să se străduiască să păstreze pacea”. Reprezentanții oficiali ai Bisericii, preoții, sunt invitați, la rândul lor, să înțeleagă slujirea comunității „ca una menită să calmeze emoțiile și tensiunile și nu să le intensifice, conducând astfel la dialog, nu la ură și dezbinare”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie