Arheologii au descoperit o cameră secretă în care se crede că se află rămăşiţele reginei Nefertiti

Egiptul a fascinat dintotdeauna oamenii. S-au făcut filme, jocuri video, chiar şi sloturi. De exemplu, în Casino NetBet găseşti peste 15 sloturi video cu tematică egipteană. Cele mai populare sunt Book of Dead (Play’n GO), Book of Ra (Novomatic) şi Leprechaun goes Egypt (Play’n GO).

Cultura egipteană este un subiect cât se poate de interesant, iar arheologii continuă să vină constant cu descoperiri impresionante. Ultima dintre ele este o cameră secretă, găsită în spatele mormântului rergelui Tutankhamon, în care s-ar putea afla rămăşiţele soacrei sale, regina Nefertiti.

Descoperirea aceasta a fost făcută în Valea Regilor, unde locuitorii Egiptului Antic îşi depuneau regii după moarte. Arheologii s-au folosit de un radar pentru a descoperi o încăpere necunoscută, aflată în spatele mormântului regelui Tutankhamon. Arheologii au început să exploreze mormântul încă din 1922, dar până acum numeroase expediţii de acest gen au eşuat. Tocmai de aceea, se consideră că aceasta este o descoperire majoră. Spaţiul găsit ar fi o încăpere de 2 metri lăţime şi 10 metri lungime, care se află la aproximativ aceeaşi adâncime cu camera de înmormântare şi merge paralel cu intrarea în mormânt.

Ryan Johnson, un specialist în Egiptul Antic de la Universitatea din Chicago, a declarat că aceste descoperiri „sunt extrem de interesante”. Totuşi, nu este deocamdată clar dacă acolo este chiar o nouă cameră de înmormântare sau doar o parte a unui alt mormânt.

Pe de alta parte, în 2019, fostul ministru al Antichităţii din Egipt, Zahi Hawass, susţinea că a descoperit trupul lui Nefertiti. El a condus o căutare în Valea Regilor şi a descoperit trupurile a două mumii feminine. Doctorul Hawawss spunea că testările ADN extinse ar putea demonstra faptul că acolo se afla regina Nefertiti şi fiica sa Ankhsesenamun, soţia lui Tutankhamon. „Folosind tehnici moderne de ADN, exhumam cele două mumii feminine găsite deoarece una dintre ele, cea fară cap, ar putea fi Anhesenamun, conform studiilor preliminare. În plus, bănuim că cealaltă mumie ar putea fi Nefertiti”, declara Hawass, anul trecut.

Frumoasa Nefertiti

Nefertiti – în traducere Frumoasa – a fost regină a Egiptului din Dinastia a 18-a şi „Marea soţie” a faraonului Akhenaten. Ea a domnit aproximativ între 1379-1361 înainte de Hristos, în vremea marii reforme religioase conduse de soţul ei, ce promova cultul unic al discului solar, Aten.

Povestea lui Nefertiti a devenit mult mai cunoscută din secolul al XX-lea, după ce o sculptură cu bustul său a ajuns în colecţia Muzeului egiptean din Berlin. De altfel, aceasta a fost una dintre cele mai copiate sculpturi din Egiptul Antic.

Nefertiti era una dintre cele mai adulate femei din acele vremuri, fiind descrisă ca fiind „cea plină de farmec”, „marea aducătoare de fericire”, „doamna gingăşiei”, „foarte iubită”, „care linişteşte inima regelui în casa sa”, „Stăpâna Egiptului de Sus şi de Jos” şi „Doamna celor două ţări”. De altfel, după Cleopatra, Nefertiti este regina egipteană cea mai cunoscută în întreaga lume, în special datorită frumuseţii sale.

Mai mult, legenda spune că Nefertiti n-ar fi fost doar soacra lui Tutanhkamon, ci şi mama vitregă a acestuia. Tutankhamon era căsătorit cu fiica lui Nefertiti, Ankhesenpaaten, dar un test ADN efectuat în 2010 ar fi arătat că acesta era şi fiul lui Akhenaten – soţul lui Nefertiti.

Privind modul în care Nefertiti a murit s-au emis mai multe ipoteze. Unii istorici cred că a murit după o epidemie ce lovise oraşul, dar alţii spun că a decedat de moarte naturală. În orice caz, ea a dispărut din documentele istorice din anul al 14-lea al domniei lui Akhenaten. Tocmai din acest motiv, arheologii încearcă să afle ce s-a întâmplat cu Nefertiti, cum a murit şi unde este înmormântată.

Articole din aceeasi categorie