Aproape 800 de preoţi greco-catolici, alături de Papa Francisc, la Blaj

Aproape 800 de preoţi greco-catolici vor participa, alături de Papa Francisc, la programul religios care va fi oficiat duminică pe Câmpia Libertăţii din Blaj, alături de care vor concelebra şi preoţi romano-catolici, informează AGERPRES.

„La slujbă vor participa aproape 800 de preoţi. Ei provin, în primul rând, din toate episcopiile Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, atât din ţară, cât şi din diasporă – Europa Occidentală, Statele Unite ale Americii, Canada. Alături de preoţii greco-catolici vor concelebra şi numeroşi preoţi romano-catolici, din ţară şi din străinătate”, a afirmat vicarul general al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Cristian Barta. Acesta a menţionat că cei aproape 800 de preoţi greco-catolici vor avea cu toţii ornate „veşminte luminate, în aceeaşi tonalitate”, confecţionate în diferite croitorii din ţară.

Cristian Barta a menţionat că programul religios este structurat în două părţi. Astfel, înainte de începerea Sfintei Liturghii, vor fi cu rugăciuni şi pricesne, interpretate de Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu şi Paula Seling, precum şi lecturi din texte rămase de la Cardinalul Iuliu Hossu.

Papa Francisc va ajunge pe Câmpia Libertăţii cu câteva minute înainte de ora 11:00. „La ora 11:00, începe Sfânta Liturghie, cu ceremonia de beatificare a celor şapte episcopi. Slujba se va încheia în jurul orei 13:15”, a precizat preotul Barta. „Limba în care se va celebra Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertăţii va fi limba română, care a fost cultivată cu sfinţenie şi cu pasiune, cu erudiţie aici, la Blaj, de atâtea secole. Sfântul Părinte însă va vorbi în limba italiană. Predica va fi în limba italiană, iar traducerea în limba română va fi afişată pe mai multe ecrane mari amplasate pe Câmpia Libertăţii”, a precizat vicarul general al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş.

După evenimentul de pe Câmpia Libertăţii, Papa va lua masa, împreună cu suita sa, cel mai probabil la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore.

Cristian Barta a subliniat că foarte importantă este vizita pe care o va efectua Papa Francisc, începând cu 15:45, în comunitatea romilor din cartierul „Barbu Lăutaru”. „Este pregătit un program stabilit împreună cu delegaţia Sfântului Scaun. Nu vorbim de un program liturgic. Vorbim, efectiv, despre o întâlnire, despre cuvinte de salut, despre rugăciunea ‘Tatăl Nostru’, pe care o vom recita cu toţii, vor fi cântece interpretate de copiii din comunitate, dar, repet, nu vorbim de un program liturgic”, a menţionat vicarul general. Acesta a precizat că biserica în care va avea loc propriu-zis întâlnirea nefiind foarte mare, comunitatea romă va fi reprezentată în sens larg, atât în curtea acesteia, dar şi pe străzile din jurul perimetrului lăcaşului de cult.

Întâlnirea cu comunitatea romă, una care reprezintă peste o zecime din populaţia oraşului Blaj, va avea loc în finalul vizitei apostolice pe care Papa Francisc o efectuează în România timp de trei zile.

Articole din aceeasi categorie