APPC cere respectarea deplină a statutului jurnaliştilor în exercitarea profesiei lor

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) se solidarizează cu organizaţiile media din ţară şi din străinătate care condamnă agresiunile forţelor de ordine îndreptate împotriva jurnaliştilor, în contextul protestelor organizate în 10 august la Bucureşti. Organizaţii media precum Centrul pentru Jurnalism Independent, Media Sind, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, respectiv Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor au indicat mai multe cazuri de jurnalişti agresaţi sau obstrucţionaţi în exercitarea profesiei lor la protestele din 10 august din capitală.
Considerăm cu atât mai grave aceste atitudini ale unora dintre forţele de ordine, cu cât jurnaliştii amintiţi s-au legitimat ori s-au aflat în perimetrul destinat presei.
APPC solicită reprezentanţilor instituţiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne, care asigură măsurile de ordine la manifestările din spaţiul public, respectarea deplină a statutului jurnaliştilor în exercitarea profesiei lor.
În acest sens, readucem în atenţie textul Declaraţiei de la Medelin, adoptată de 200 de profesionişti media din toată lumea la Conferinţa UNESCO din 2007, care a avut ca temă centrală libertatea presei şi siguranţa jurnaliştilor. Declaraţia subliniază, între altele, rolul presei într-o societate democratică şi susţine că „libertatea presei poate fi exercitată doar atunci când profesioniştii media nu sunt supuşi intimidărilor, presiunilor şi constrângerilor, din partea forţelor politice, sociale sau economice”.
„Este regretabil că după mai bine de o săptămână de la incidentele violente, conducerea Jandarmeriei nu a oferit în mod oficial scuze jurnaliştilor care au fost agresaţi. Declaraţiile maiorului Laurenţiu Cazan, comandantul acţiunii jandarmilor în Piaţa Victoriei prin care încerca să explice pentru ziare.com cum s-a ajuns la agresarea jurnaliştilor – <<Consider că atunci când avem acte de violenţă, ar fi bine ca presa să stea în spatele efectivelor de jandarmerie. Nu trebuie sa mergem acolo cu camera de luat vederi sa vedem cum jandarmul încătuşează>> – denotă faptul că nici acum conducerea Instituţiei nu a înţeles care este rolul presei. Credem că rămânerea în spatele jandarmilor a jurnaliştilor ar fi scutit instituţia de multe explicaţii privind abuzurile împotriva manifestanţilor paşnici, dar atâta vreme cât nu periclitează în mod direct şi injust acţiunile jandarmilor, jurnaliştii ar trebui să poată merge cu camerele de filmat sau de fotografiat inclusiv acolo unde <<jandarmul încătuşează>> tocmai pentru a se asigura că nu sunt săvâşite abuzuri”, a declarant Remus Florescu, preşedintele APPC.
În acest context, constatăm că Jandarmeria nu a venit cu un plan de măsuri pentru a se evita pe viitor astfel de incidente, astfel că nimic nu garantează faptul că la un protest similar nu se va repeta situaţia.
Facem un apel pe această cale şi către instituţiile subordonate MAI din judeţul Cluj să facă toate diligenţele necesare pentru a evita producerea de agresiuni la adresa jurnaliştilor, în contextul în care au existat şi aici, în ultimii ani, cazuri de bruscare sau intimidare a unor ziarişti.
Le recomandăm în acelaşi timp jurnaliştilor care îşi exercită profesia cu ocazia unor manifestări publice, în special cele cu potenţial conflictual, afişarea la vedere a legitimaţiei de presă.

Articole din aceeasi categorie