Aplicaţii inedite create de echipe de tineri cercetători în cadrul Innovation Labs 2019

Aplicaţii inedite, precum una care ar putea înlocui cafeaua, prin stimularea senzorilor de la nivelul cortexului orbitofrontal lateral, sau o alta, care i-ar putea ajuta pe părinţi să afle dacă copilul lor are probleme cu vederea, toate susţinute de tehnologia mobilă, au fost prezentate de tineri studenţi sau cercetători în cadrul ediţiei de la Cluj a Innovation Labs 2019, cea mai mare competiţie dedicată startup-urilor tech, în care tinerii pasionaţi de inovaţie şi de antreprenoriat sunt invitaţi, în câteva mari centre universitare ale ţării, să-şi prezinte ideile în faţa unui juriu format din profesionişti de renume din domeniul IT şi din lumea afacerilor, informează AGERPRES.

„Au fost foarte multe idei din domeniul medical, iar alte idei s-au adresat îmbunătăţirii vieţii comunităţii locale. Echipele sunt formate din 2 până la 5 membri. Ele, prin această etapă, au primit şansa de a intra în programul de mentorat care va dura până în luna mai şi apoi vor intra în finala de la Bucureşti, cu echipe din toată ţara”, a explicat Ovidiu Stan, şef lucrări la Departamentul de Automatică al UTCN şi organizator Innovation Labs Cluj-Napoca.

În program au fost înscrise 40 de echipe, dintre care doar jumătate au intrat în Hackathon, iar în final, în programul de mentorat au intrat 13. Printre ideile prezentate în acest weekend, la a şasea ediţie locală a Innovation Labs, se numără şi cea a doi studenţi de la UTCN, care au dezvoltat un joc al cărui scop este de a-i ajuta pe părinţi să afle dacă cel mic ar putea avea probleme cu vederea şi să programeze, astfel, o vizită la oftalmolog. Potrivit lui Ionuţ Danci, unul dintre membri echipei, aplicaţia este, de fapt, un joc în care copilul trebuie să urmărească traseul unei maşini. Cu ajutorul camerei unui dispozitiv precum telefonul mobil sau o tabletă, aplicaţia urmăreşte pupila copilului şi, folosind parametri care sunt stabiliţi la nivel internaţional prin cercetări deja făcute, se poate verifica dacă timpul său de răspuns este bun sau dacă a urmărit bine traiectoria. Aplicaţia ar putea trimite, astfel, o notificare părintelui.

„Am discutat şi cu un medic oftalmolog, care ne-a spus că, până la opt ani, copiii au o perioadă de dezvoltare a muşchilor de la ochi şi cu o astfel de aplicaţie şi-ar putea da seama dacă ambii ochi focusează cum trebuie. Asta ne dorim să facem cu această aplicaţie, să transmită mesajul că ar fi nevoie de o vizită la medic”, a spus Andrei Prodeschi.

O altă echipă a creat o aplicaţie care are la bază tehnologia Transcranial Magnetic Stimulation (TMS) şi presupune ca persoanele majore să aibă posibilitatea a a-şi stimula senzori la nivelul cortexul orbitofrontal lateral, utilizând, de asemenea, telefonul mobil. Astfel, stimuli care acţionează la fel, precum cafeaua, ar putea fi înlocuiţi de un câmp magnetic controlat de o aplicaţie, având funcţia de a selecta nivelul de cantitate dorită.

Alte aplicaţii au vizat zona de îmbunătăţire a vieţii comunităţii, respective crearea unei aplicaţii care îţi arată care este cea mai apropiată trotinetă electrică, oferindu-ţi posibilitatea de a o folosi, sau de a „vizita” expoziţii ale artiştilor locali în parc, cu ajutorul ochelarilor 3D.

Innovation Labs 2019 urmăreşte şapte direcţii de dezvoltare: Agriculture, Cyber-Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities şi Smart Mobility. Tinerii pornesc de la o idee pe care o rafinează în cadrul programului de mentorat şi o transformă treptat într-un prototip viabil şi persuasiv, cu aplicaţii în piaţă.

În Cluj-Napoca, programul este susţinut pe plan academic de Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Articole din aceeasi categorie