Aplicație mobilă pentru afișarea interactivă a distribuției geografice a căpușelor

O aplicație mobilă – VectExcel – care are drept scop informarea populației asupra riscului reprezentat de bolile transmise prin vectori, a fost dezvoltată de Disciplina de Parazitologie și Boli parazitare a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, împreună cu compania Nonnagon Systems.

Aplicația gratuită VectExcel include mai multe secțiuni informative și interactive. Astfel, utilizatorii pot vizualiza în mod interactiv toate datele de distribuție geografică ale tuturor celor 32 de specii de căpușe din România, precum și ale altor 58 de specii de țânțari și opt de flebotomi. De asemeni, permite vizualizarea hărților reale de distribuție atât individual, pentru o specie, cât comparativ, pentru două sau mai multe specii. O altă secțiune a aplicației include calcularea probabilității prezenței în zona de localizare a utilizatorului (pe baza coordonatelor GPS generate de dispozitivul mobil) a celei mai importante specii de căpușă vector din România, Ixodes ricinus. Această specie este responsabilă, printre altele, de transmiterea borreliozei Lyme, a encefalitei de căpușă, dar și a altor boli vectoriale atât la om, cât și la animale. Utilizatorii pot, de asemeni, să citească informații detaliate, pe înțelesul larg,  privitoare la principalele boli transmise prin vectori în România, dar și ce măsuri să ia în cazul în care au fost mușcați de o căpușă – informează USAMV.

”Aplicația încurajează cetățenii să se implice activ în cercetare, promovând conceptul de «citizen science», pentru prima oară în țara noastră, în domeniul bolilor vectoriale. Astfel, oricine dorește poate să trimită echipei noastre imagini sau specimene, contribuind la lărgirea datelor de distribuție a artropodelor vector”, precizează prof. dr. Andrei D. Mihalca, specialist în cadrul Disciplinei de Parazitologie și Boli parazitare a USAMV Cluj-Napoca.

Aplicația a fost realizată în cadrul proiectului „Platformă One Health multidisciplinară de excelență pentru studiul bolilor vectoriale neglijate și emergente”, finanțat de UEFISCDI.

VectExcel este disponibilă gratuit atât pe sistemele Android, cât și iOS, precum și în format web, la adresa http://ce-ne-inteapa.ro

Proiectul este coordonat de prof. dr. Andrei D. Mihalca, din partea USAMV Cluj-Napoca, și de dr. Sabina Marinovici, din partea Nonnagon Systems.

Articole din aceeasi categorie