Aparatură în valoare de 7 milioane de lei pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea cheltuielilor de investiții pentru achiziționarea unui sistem inovator de neuronavigație, a două aparate RX mobile cu braț C și reconstrucție 3D,  a unui ecograf de înaltă performanță, precum și a patru mese chirurgicale pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.

„Sistemele de neuronavigație, introduse în urmă cu peste 15 ani în practica neurochirurgicală mondială, au reprezentat un progres substanțial în tratamentul neurochirurgical în afecțiunile cerebrale si vertebromedulare. Acest sistem permite o localizare precisă a leziunilor cerebrale profunde, stabilirea celei mai potrivite căi de acces în vederea evitării leziunilor cerebrale, planificarea exactă a abordului chirurgical, precum și evaluarea în timp real a progresiei intraoperatorii. În chirurgia spinală, permite localizarea exactă și stabilirea traiectului șuruburilor de fixare transpediculare, evitând, în acest fel, controlul radiologic repetat, și, în consecință, iradierea repetată a pacientului și a personalului medical” – precizează conducerea SCJU Cluj, adăugînd că, în medie, în Secția Clinică Neurochirurgie au loc peste 2500 de intervenții chirurgicale pe an, mai bine de jumătate dintre acestea putând beneficia de ajutorul sistemului de neuronavigație.

Cele două aparate mobile RX cu braț C și cu reconstrucție 3D (primele aparate de acest tip vândute în România!), cu care va fi dotată Secția Clinică Neurochirurgie, se utilizează acolo unde este necesar controlul dinamic și în timp real al unor manevre chirurgicale cu implicarea scheletului (vertebroplastii, proteze scheletice, fixări scheletice etc.). Alte trei aparate RX cu braț C, care au fost achiziționate la sfârșitul anului trecut, funcționează în prezent în blocurile operatorii ale Secțiilor Clinice Neurochirurgie și Ortopedie-Traumatologie.

Potrivit declarației prof. dr. Ștefan Florian, medicul șef al Secției Clinice Neurochirurgie, necesitatea obținerii unor imagini spațiale precise este prioritară în intervențiile neurochirurgicale, atât pentru realizarea cu succes a operațiilor ce necesită precizie mare, cât și pentru prevenirea complicațiilor post-operatorii. „Imaginile 3D se obțin direct în timpul intervenției chirurgicale. Nu mai este nevoie ca pacientul să fie transportat (din sala de operație) la o investigație separată de CT, lucru care nici nu este întotdeauna posibil (chiar dacă există în dotare aparat CT). Pentru pacient, utilizarea acestei tehnologii se traduce în timp intraoperator redus și, implicit, riscuri mai mici”, precizează prof. dr. Ștefan Florian.

În ce privește cele patru mese de operație care urmează să fie achiziționate, acestea vor veni în completarea celorlalte 14, achiziționate în ultimii ani, spitalul dispunând de peste 40 de săli de operație, „iar pentru confortul pacientului și eficientizarea actului medical a devenit necesară înlocuirea meselor vechi cu altele noi, modulare și versatile, care să permită intervenții chirurgicale complexe, în condiții de maximă siguranță” – precizează conducerea spitalului.

„În ultimii cinci ani am reușit, cu sprijinul consistent al Ministerului Sănătății, să dotăm spitalul cu echipamente medicale performante. Avem acum trei RMN-uri, patru CT-uri, un angiograf digital, un mamograf digital, opt echipamente RX (fixe, mobile sau cu braț C), precum și 20 de ecografe. De asemenea, Consiliul Local și Consiliul Județean ne-au fost parteneri și ne-au oferit sprijin financiar pentru investițiile făcute în această perioadă, în echipamente medicale sau lucrări de reparații. La acestea se adaugă investițiile semnificative făcute din venituri proprii – cea mai importantă fiind modernizarea și dotarea bucătăriei spitalului”, declară  managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, ec. dr. Petru Șușca.

Începând din 2014, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost dotat cu echipamente medicale în valoare de aproape 60 milioane de lei (12 milioane euro).

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie