APAH-RO: Toți pacienții care suferă de hepatită C trebuie să beneficieze de tratament

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să asigure continuitatea tratamentului pentru bolnavii din România „prin evitarea unor întreruperi între semnarea contractelor dintre statul român și companiile din domeniu, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți”. În același timp, atenționează că este necesară identificarea de soluții pentru pacienții neasigurați și pentru cei aflați în zone izolate sau cu acces deficitar la serviciile de medicină primară.

Prin intermediul unei scrisori deschise, APAH-RO aduce în atenția MS și CNAS poziția Asociației Europene pentru Studiul Ficatului (EASL) cu privire la tratamentul bolnavilor cu hepatită C, prezentată în cadrul Congresului internațional care a avut loc săptămâna trecută la Paris, și le solicită să țină seama de recomandările specialiștilor în elaborarea noilor contracte care vizează tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C.

„Concret, recomandările EASL au în vedere două etape în lupta pentru eliminarea hepatitei C: partea de screening și cea de tratament. Prima etapă, screening-ul, devine cu adevărat eficient în momentul în care pacientul este diagnosticat și îndrumat către tratament. Doar prin aplicarea schemei «screen&treat» România va avea rezultate în următorii ani!” – arată reprezentanții asociației. Aceștia salută anunțul Ministerului Sănătății privind programul național de screening și decizia CNAS de introducere a markerilor virali pentru hepatită la medicii de familie și îndeamnă românii să ceară trimitere pentru aceste analize, apreciind că diagnosticarea timpurie este cea mai bună modalitate de a lupta împotriva bolii.

„Conform recomandărilor EASL, cea de-a doua etapă, tratamentul, trebuie să aibă în vedere următoarele lucruri: acces universal la terapie – toți pacienții diagnosticați, indiferent de gradul de fibroză, trebuie să primească tratament; acces la toate terapiile inovatoare din piață. Care este obiectivul susținut de toți specialiștii internaționali și la care APAH-RO aderă? Eliminarea virusului hepatitic C în scopul: prevenirii complicațiilor boliilor de ficat (necroinflamațiile, fibroza, ciroza, ciroza decompensată, moartea), îmbunătățirii calității vieții și înlăturării stigmei sociale, prevenirii trasmiterii virusului. Prof. Markus Cornberg de la Hannover Medical School și membru al Board-ului EASL a arătat că accesul universal la terapie poate avea efecte pozitive inclusiv în ceea ce privește segmentul transplantului de ficat, terapiile inovatoare, fără interferon, determinând scăderea ratei transplanturilor de ficat, cauzate de hepatita C. De asemenea, pentru prima dată după mulți ani, s-a înregistrat o îmbunătățire a ratei de supraviețuire după un transplant de ficat în cazul pacienților cu hepatita C, fapt care este atribuit direct terapiilor fără interferon” – arată APAH-RO, în scrisoarea deschisă adresată MS și CNAS.

Prin intermediul aceluiași document, reprezentanții asociației fac apel ca dezbaterile și negocierile care se desfășorară în această perioadă „să aibă în centru interesul pacienților și obiectivul OMS de eliminare a hepatitelor până în anul 2030”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie