Anul comorilor la MNIT

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) întâmpină anul 2019 cu o nouă serie de expoziții temporare, evenimente culturale și expoziții itinerante care prezintă „ocazii unice de a descoperi și explora tezaurele din patrimonial propriu sau din Transilvania”.

Prima expoziție, „Lux și opulență în lumea nobiliară transilvăneană”, va prezenta o gamă variată de piese de podoabă și de vestimentație, precum și accesorii vestimentare de mici dimensiuni, menite să reflecte ținutele de gală ale lumii nobiliare din Transilvania premodernă. Vor fi expuse rochii de mătase cu broderii fine, realizate cu fir de aur și de argint, brâie, broșe, pandantive, cercei, brățări, paftale din aur sau argint, arme și alte obiecte militare de paradă. Expoziția va fi deschisă în perioada mai – august.

„Expoziția-senzație a acestui an va putea fi vizitată în perioada octombrie – decembrie. Sub genericul «Călătoria comorilor. Pășește pe drumul aurului!», evenimentul va oferi publicului ocazia de a cunoaște povestea descoperirii tezaurului de epoca migrațiilor, de la Șimleul Silvaniei. Fabuloasa comoară va fi expusă pentru prima dată în România. Ea a fost descoperită în două etape, la aproape 100 de ani distanță una de cealaltă, în contexte demne de poveste! Materiale explicative virtuale și interactive vor relata soarta pieselor de-a lungul secolelor, de la făuritori, orfevrari pricepuți ai atelierelor romane, la posesori – familia regală gepidică, și până la norocoșii descoperitori – oameni simpli din Transilvania secolelor XVIII și XIX” – informează MNIT.

În perioada  mai – august, la MNIT va putea fi vizitată expoziția itinerantă „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”, organizată la inițiativa Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, cu participarea MNIT, a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud și a Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat”. Fiecare muzeu va prezenta câte un fotograf renumit din Transilvania secolelor XIX-XX.

Expoziția „O prietenie regală: Grigore Antipa și regii României – 1892-1944”, programată în perioada mai – iulie 2019, va prezenta o serie de bunuri culturale provenite din colecțiile Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeului Național Peleș, Muzeului Național Cotroceni, Muzeului Municipiului București și din colecții private.

În perioada august – octombrie 2019 va fi organizată „Expoziția comemorativă Orbán Balázs” – scriitor, etnograf și politician maghiar de numele căruia se leagă colecția de piese egiptene donate muzeului clujean. Expoziția va fi urmată de cea de-a treia ediție a „Bienalei de ceramică” (septembrie – octombrie 2019).

Din septembrie și până la sfârșitul anului, MNIT va găzdui expoziția dedicată proiectului LIMES, prin care își propune să ofere publicului „o imagine generală a conceptului de frontieră romană, a extinderii, organizării și funcționalității acesteia, a nivelului de conservare a siturilor de pe limes-ul dacic și, nu în ultimul rând, a vieții militarilor și civililor din zona de frontieră a provinciei romane Dacia, în secolele II-III d. Chr.”  Anul expozițional 2019 va fi încheiat cu o expoziție care va comemora 30 de ani de la revoluția română din 1989.

Pe lângă aceste expoziții, în perioada 8-11 mai, clujenii vor avea ocazia de a se delecta cu o serie de concerte de orgă (din patrimoniul MNIT: orgă de procesiune, Sighişoara, Johann Baumgarten, 1752) și piese baroce, organizate cu prilejul Festivalului de Muzică barocă „La Stravaganza”, ediția a VI-a. Concertele vor fi organizate de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, în parteneriat cu MNIT, și vor fi susținute la sediul muzeului.

Într-un comunicat remis, miercuri, presei, MNIT amintește că trei dintre expozițiile anului 2018 sunt încă deschise publicului. Prima, „Incursiuni dacice în spațiul virtual”, prezintă restaurarea digitală și contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei. Expoziția are un caracter mixt real – virtual, iar între artefactele expuse se numără vase ceramice, unelte din fier, obiecte din bronz, din sticlă și piese din metal prețios. Celelalte două expoziții – Clujenii și Marea Unire din 1918” și „Românii spre Marea Unire” – marchează în continuare Centenarul Marii Uniri.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie