Ansamblul „Vatră de Dor”, al Şcolii de Arte Cluj, la aniversarea a 70 de ani de existenţă a Şcolii de Arte şi Meserii „Ion Românu” Reşiţa!

La sărbătoarea împlinirii a 70 de ani de existenţă a Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ion Românu” din Reşiţa au participat, în zilele de 16 şi 17 mai 2018, alături de publicul şi autorităţile locale, numeroşi artişti consacraţi ai zonei dar şi cursanţi şi experţi sosiţi din toate colţurile ţării. Miercuri, 16 mai, evenimentul a început în Sala de Conferinţe a Muzeului Banatului Montan Reşiţa, cu lansarea lucrării „Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Românu” la 70 de ani, continuând cu înmânări de plachete, diplome de excelenţă şi aniversare, numeroşilor reprezentanţi ai şcolilor de arte din întreaga ţară prezenţi la sărbătoare. În această splendidă ambianţă, d-na Mariana Dănescu, managerul Şcolii Populare de Arte “Ion Românu” a ţinut să confere delegaţiei Şcolii de Arte Cluj, alcătuită din dl. Vasile Corpodean şi dl. Marius Moldovan, managerul instituţiei şi directorul său adjunct – un “Înscris de Onoare cu ocazia prezenţei Şcolii de Arte Cluj-Napoca, sub semnul Centenarului Marii Uniri, la sărbătoarea Aniversării a 70 de ani de existenţă a Şcolii Populare de Arte şi Meserii “Ion Românu” Reşiţa”…

Sărbătoarea s-a mutat, curând, în Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa, unde a avut loc un splendid spectacol folcloric, intitulat “Sărbătoare în luna Mai”, cu participarea mai multor şcoli de artă din ţară, practic peste 80 de artişti fiind angrenaţi în realizarea evenimentului. Momentele folclorice, cu adevărat memorabile, au fost susţinute de cei mai talentaţi interpreţi ai acestor instituţii – solişti şi ansambluri din Reşiţa, Cluj-Napoca, Oradea, Sighetu-Marmaţiei, Zalău, Târgu-Jiu, Alba-Iulia, Sibiu – artişti ce au depăşit demult stadiul de cursanţi, mulţi dintre ei ajunşi deja vedete. Printre cei care au evoluat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor s-au numărat şi tinerii dansatori ai Ansamblului Folcloric “Vatră de Dor” al Şcolii de Arte Cluj, instructor coregraf Viorel Dragomir – cu o prestaţie excepţională constând în două suite de jocuri, din Câmpia Transilvaniei şi din zona Dealurilor Clujului – fiind la fel de aplaudaţi precum juniorii Ansamblului de dansuri “Doina Gorjului”, al Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu, de fapt pepiniera renumitului Ansamblu Profesionist “Doina Gorjului” din Târgu Jiu. Publicul reşiţean, bun cunoscător al genului, a fost impresionat de tehnica desăvârşită a clujenilor, aplaudând la scenă deschisă fiecare moment mai special al acestora, precum şi virtuozitatea care le-a fost imprimată de către instructorul coregraf Viorel Dragomir, coordonator cu o vastă experienţă, fost dansator de marcă al renumitelor ansambluri clujene ale anilor `80, consiliat de dl. coregraf Florin Ciobanu. Iar pentru că s-a scris destul de rar despre ansamblul-fanion de dansuri al Şcolii de Arte Cluj, iată câteva cuvinte despre acesta: înfiinţat în anul 2012, la iniţiativa managerului Vasile Corpodean a fost preluat în anul 2014 de către Viorel Dragomir şi de atunci a avut o traiectorie ascendentă, cu participări în ţară – în oraşe precum Sighetu-Marmaţiei, Baia Mare, Zalău, Timişoara, etc. – şi în străinătate, cu ocazia turneelor efectuate în Franţa, 2015; Elveţia, 2016; Republica Moldova, 2016 şi Serbia, 2017.

Alături de toţi artiştii implicaţi în spectacol, din judeţele mai sus enumerate, în primul rând merită felicitări ansamblul instrumental reşiţean – compus din adevăraţi virtuozi şi dirijat de prof. Ionel Bonţu – care a acompaniat timp de două ore şi jumătate spectacolul. Iar aprecierea prezentatorului, Dan Liuţ, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură din Borşa a fost cât se poate de pertinentă, acesta arătând că spectacolul a fost unul dintre cele mai importante evenimente folclorice pe care le-a organizat în ultimii ani municipiul Reşiţa şi judeţul Caraş Severin. Iar la final, d-na Mariana Dănescu, manager al Şcolii de Arte şi Meserii “Ion Românu” Reşiţa ne-a declarat următoarele: “Sunt două zile de manifestări. A fost lansarea lucrării monografice “Şcoala de Arte şi Meserii “Ion Românu” la 70 de ani, au fost acordate, de asemenea, diplome omagiale şi de excelenţă reprezentanţilor şcolilor oaspete din ţară, participante la sărbătoarea noastră. Şi, graţie parteneriatului de excepţie pe care-l avem cu Şcoala de Arte Cluj au fost prezenţi pe scena spectacolului şi dansatorii Ansamblul “Vatră de Dor” care au adus măiestria jocului popular din zona Clujului, evoluând la un nivel cu adevărat profesionist. Dar, în ansamblu, ideea noastră a fost de susţinere a unor momente artistice din toate zonele ţării, tocmai pentru a evidenţia unitatea naţională în acest an aniversar al Centenarului Marii Uniri şi ca o urmare a acestui fapt avem dansuri şi solişti vocali care interpretează piese din diferite zone folclorice şi geografice ale ţării. Referitor la colaborarea cu Şcoala de Arte Cluj, în acest an, prin decembrie vom mai avea o acţiune la Cluj-Napoca, semn că parteneriatul nostru merge mai departe, după ce artiştii voştri din seara aceasta au creat o reală bucurie pentru publicul reşiţean, aducându-le momente artistice care nu vor fi uitate prea curând”.

Joi, 17 mai, sărbătoarea a continuat la Reşiţa, cu finisajul expoziţiei de pictură a absolvenţilor şcolii de Arte şi Meserii “Ion Românu” – şi cu un spectacol aniversar de jazz-rock, susţinut de formaţiile “10 O`Clock”, ”ARTS COOL” şi formaţii alcătuite din profesori, absolvenţi şi colaboratori ai şcolii.

Sorin GRECU

Articole din aceeasi categorie