Aniversare: 75 de ani de la revenirea Universității Regele Ferdinand I la Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) celebrează 75 de ani de la revenirea Universității Regele Ferdinand I la Cluj și de la înființarea Universității din Cluj cu limba de predare maghiară prin decret-lege.

Astfel, în data de 28 mai 1945, apărea în Monitorul Oficial Decretul-Lege nr. 406 pentru revenirea la locurile lor a instituțiilor școlare din Ardealul de Nord, potrivit căruia „Universitatea «Regele Ferdinand», actualmente cu sediul la Sibiu, cu toate institutele anexe (…) se reîntorc pe ziua de 1 Iunie 1945 la locurile lor, ocupându-și toate localurile ce au avut”.

În aceeași dată, Decretul-Lege nr. 407 pentru înființarea la Cluj a Universității cu limba de predare maghiară prevedea, la art. 1, că „se înființează la Cluj, pe data de 1 Iunie 1945, o Universitate de stat, cu limba de predare maghiară”.

Era pentru prima dată când la Cluj, orașul considerat capitala Ardealului, este acceptată existența simultană a două universități cu limbile de predare română și maghiară. Dacă în perioada 1872-1918 la Cluj a existat doar Universitatea „Francisc Iosif” (Ferenc Jozsef), cu limba de predare maghiară, între 1919-1940 – doar Universitatea „Regele Ferdinand I” cu limba de predare română, iar între 1940-1944 – din nou Universitatea „Ferenc Jozsef” cu limba de predare maghiară, din 1945 vor exista două universități cu cele două limbi de predare, care vor fi organizate, după 1948, în Universitatea „Victor Babeș” (universitatea românească) și Universitatea „Bolyai” (universitatea maghiară). Cele două universități se vor uni în 1959 sub numele de Universitatea „Babeș-Bolyai”. La fondarea din 1872, universitatea maghiară a încorporat instituțiile de învățământ superior derivate după 1786/1850 din Universitatea din Cluj (Academia/ Universitas Claudiopolitana – 1581/1606 – 1698-1786 -, cu predare în latină și germană), și anume Institutul Medico-Chirurgical și Academia de Drept, ducând astfel tradiția universitară în 1581.

 „Dezvoltarea și integrarea comunității academice au fost amplificate după 1990, când am reușit să construim o comunitate UBB performantă în paradigma multiculturalității, cu trei limbi oficiale de studiu: română, maghiară și germană, precum și multe alte programe de studiu în alte limbi de circulație internațională”, afirmă rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David.

UBB este astăzi cea mai mare universitate a țării, cu o tradiție academică veche (începând din 1581), ocupând, în ultimii patru ani, prima poziție în țară în Metarankingul Universitar (reunind cele mai importante clasamente internaționale ale universităților) și a fost recent acceptată în GUILD, organizația unora dintre cele mai valoroase universități „world-class” din Europa, ca universitatea reprezentativă din Europa de Sud-Est. Universitatea Babeș-Bolyai are o ofertă comprehensivă – de la arte și științe umaniste la științe sociale, ale vieții și naturii, până la inginerie și tehnologie – și un profil multicultural cu trei limbi oficiale de studiu, alături de un profil academic internațional marcant.

Articole din aceeasi categorie