Aniversare: 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu a ÎPS Andrei

Împlinirea a 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului va fi marcată luni, 24 februarie, printr-un eveniment organizat în cadrul „Serilor culturale” ale Muzeului Mitropoliei Clujului.

Cu această ocazie va fi prezentat și lansat volumul „Crăciunul și Paștile aduc bucuriile”, apărut la Editura Renașterea, care conține pastoralele ÎPS Andrei, adresate credincioșilor în cei 30 de ani de arhierie.

Vor fi prezenți si vor lua cuvântul: președintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai, acad. Ioan Aurel Pop, actorul Dorel Vișan și directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci. Pianistul Mihai Diaconescu, de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, va susține un recital de pian.

Evenimentul va avea loc de la ora 19:00, la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Piața Avram Iancu, și va fi moderat și prezentat de părintele Bogdan Ivanov, consilier cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

Intrarea este liberă.

***

Născut la 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, ÎPS Andrei a fost hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, la 25 februarie 1990, în Catedrala Ortodoxă din municipiu. În 4 martie același an a fost numit episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a devenit episcop titular.

În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop. În 18 martie 2011 ÎPS Andrei a fost ales, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în scaunul vacant de arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, fiind instalat de către patriarhul Daniel, la data de 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească din Transilvania, este mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reședința mitropolitană la Cluj-Napoca.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie