Aniversare: 12 ani de la reînființarea Mitropoliei Clujului

Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului aniversează 12 ani de la reînființare.

Pentru a marca acest eveniment, duminică, 25 martie, de la ora 9:30, un sobor de șase ierarhi, format din ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului, ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, PS Justin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Petroniu, episcopul Sălajului și PS Timotei, episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga mitropolie.

În 2006, la 25 martie, la sărbătoarea Bunei Vestiri, lua ființă, în mod festiv, Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. ”Evenimentul naşterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi vointa istorică exprimată de Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de patriarhul Miron și confirmă faptul că Biserica privește întotdeauna cu respect spre trecut, dar înțelege că viitorul ei trăiește mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt. Prin actul providenţial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, ziua de 25 martie a devenit o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul intronizării primului mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după cinci ani, a Înaltpreasfinţitului părinte mitropolit Andrei” – declară purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, pr. Bogdan Ivanov.

Sărbătoarea din acest an a Mitropoliei Clujului marchează, în mod simbolic, și împlinirea a 530 de ani de la prima mențiune documentară a Mitropoliei de la Feleac, prima instituţie de nivel mitropolitan din spaţiul intracarpatic, pentru zona centrală şi de nord a Transilvaniei, care a durat mai bine de o jumătate de secol.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie