Andrei Marga: Traseul Ministerului Educaţiei este presărat cu demolări
Actualul minister al Educaţiei nu numai că nu a fost în stare să producă vreo măsură viabilă, dar a demolat continuu exact ceea ce în alte ţări europene se construieşte – a declarat ieri rectorul UBB, Andrei Marga, solicitat să-şi prezinte opinia cu privire la măsurile anunţate de Ministerul Educaţiei cu privire la reducerea a peste o mie de şcoli şi limitarea efectivului de posturi didactice şi nedidactice din învăţămîntul superior.
„Cel care este familiarizat, cîtuşi de puţin, cu istoria ţării noastre îşi aminteşte cît de mare a fost străduinţa unor miniştri, de la Titu Maiorescu şi Spiru Haret, trecînd prin Constantin Angelescu, la miniştrii anilor ’90, de a crea şi a
înzestra şcoli. Ştim cît de acut se aplică, în ţările europene de astăzi, deviza: «educaţie pentru toţi». Se cunoaşte cît s-a investit în infrastuctura şcolilor, începînd cu Programul Băncii Mondiale din 1996-2000. Mai ştim că, la propriu, România actuală are nevoie de extinderea reţelei şcolare (cel puţin formarea continuă este, în ţara noastră, în cea mai evidentă subdezvoltare din Europa!) şi de angajarea de personal didactic. Desfiinţarea, prin decizii nechibzuite ale actualului minister, a sute şi sute de şcoli (peste 1500 după unele date!) şi concedierea de cadre didactice (15.000 de posturi după cum s-a angajat voios ministrul!) distruge, pentru multă vreme, una dintre realizările Romaniei moderne – şansa oricărui copil de a face şcoală” – a declarat Andrei Marga.
În opinia rectorului UBB, o a doua distrugere majoră pe care actualul minister o produce „cu o caracteristică inconştienţă şi iresponsabilitate” vizează distrugerea autonomiei universitare.
„Autonomia universitară nu este, cum se crede în mod greşit la ministerul actual de la Bucureşti, un cadou care se face universităţilor de către cineva. Autonomia universitară este o valoare a lumii civilizate. Proclamaţia noii puteri din decembrie 1989 şi-o asuma explicit, pe bună dreptate. Toate documentele de politică universitară europeană prevăd autonomia universitară drept condiţie sine qua non a oricărei performanţe. Universităţile pot avea probleme, dar acestea nu se pot soluţiona fără autonomie universitară. În Romania actuală, nu doar proiectul de lege al ministerului actual – cel mai retrograd proiect de lege din ultimele două decenii, încropit de tot felul de amatori vindicativi – distruge autonomia universitară. Înseşi măsurile practice ale ministerului actual – de la blocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice, în 2009, la recenta limitare a posturilor nedidactice, spre a concedia cît mai mulţi oameni – încalcă brutal autonomia universitară şi o distrug. Pentru prima oară după 1985, în România, Ministerul Educaţiei intervine în chestiuni care, oriunde în Europa, ţin de autonomia universitară” – a mai declarat rectorul UBB.
„Traseul acestui minister este presărat cu demolări”, acuzã Marga, arãtînd cã actualul Minister al Educaţiei „a debutat cu semnarea concedierii a 15.000 de angajaţi şi a culminat recent cu renunţarea, la fel de inconştientă, la o jumătate de miliard de euro de la buget”. În opinia sa, „o corecţie de viziune şi de direcţie a devenit necesară şi ar trebui să fie destul de profundă”.
M. TRIPON
Comentarii recente