Andrei Marga: Proiectul legii educaţiei va duce la politizare şi la o migraţie a profesorilor universitari

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, prof. dr. Andrei Marga, a declarat că, dacă proiectul legii educaţiei va fi adoptat în forma propusă de iniţiator, se va asista la o migraţie a profesorilor universitari, dar şi la o politizare a învăţămîntului superior.

„Este proiectul de lege care loveşte cel mai profund interesele României. Dacă asta se vrea, cine îl face Andrei-Marga-2trebuie să îşi asume răspunderea, care nu este doar pentru ziua de mîine. Niciun proiect de lege din istoria modernă a României nu a fost atît de carent şi atît de dăunător intereselor ţării. Este un proiect de lege care vădeşte, mai mult ca oricare altul, voinţa unui partid politic de a pune mîna pe şcoli, pe licee şi pe universităţi. Acele consilii de administraţie din şcoli înseamnă politizarea învăţămîntului, la fel şi modul de alegere a rectorilor”, a declarat Andrei Marga.

Potrivit rectorului UBB, proiectul de lege iniţiat de Ministerul Educaţiei afectează autonomia universitară, deplasează deciziile „pe umerii” ministerului sau Guvernului, iar cercetarea ştiinţifică este „distrusă”. Mai mult, Andrei Marga acuză o „şubrezire” a demnităţii cadrului didactic care, dintr-un angajat al statului, riscă să devină un angajat dependent de membrii consiliului de administraţie.

Marga spune că soluţia prezentată de actuala conducere a Ministerului Educaţiei, ca profesorii universitari să se pensioneze la 65 de ani, a mai fost încercată şi pe vremea lui Carol al II-lea, dar şi în perioada interbelică şi în timpul regimului ceauşist.

„Acum se încearcă a patra ediţie a scăpării de profesorii care, se ştie bine, după 1989 au votat fie PSD, fie Convenţia Democratică. Nu au votat cum trebuie. Dar aceasta ce înseamnă? România are oricum o migraţie a studenţilor în creştere. Cînd vezi că se vînd examene, licenţe, diplome, ca student deja nu mai ai încredere în sistem. România are, după 2005, şi o emigraţie a doctoranzilor de vîrf. Instituţia doctoratului este una dintre cele mai înapoiate din Europa. Acum, (România – n.r.) va avea o migraţie masivă a profesorilor universitari, pentru că, dacă nu se elimină acel articol, niciun profesor stăpîn pe cunoştinţele lui, care ştie că în lume sînt oferte pe măsură cîte vrei, nu va rămîne”, susţine Andrei Marga.

Rectorul UBB Cluj-Napoca consideră că legea educaţiei, în forma supusă dezbaterii publice, este „o mare eroare”, care speră să fie combătută cu ajutorul argumentelor aduse de conducerile universităţilor din ţară. În cazul în care propunerile rectorilor nu vor fi luate în seamă, Andrei Marga se aşteaptă şi la alte tipuri de proteste, fiind deja declanşată procedura de strîngere de semnături împotriva acestui proiect în marile centre universitare.

Prof. dr. Andrei Marga a participat la o conferinţă internaţională organizată de Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB – extensia Bistriţa, pe teme de integrare europeană şi regională.

Articole din aceeasi categorie