Alin Cioban (preşedinte executiv CFF Olimpia UT Cluj): „Am realizat cea mai notabilă performanţă sportivă pe plan local în 2012”

Rep: Puteţi să descrieţi în cîteva cuvinte care a fost atmosfera în sînul echipei imediat după calificarea în „optimi”?
Alin Cioban: Performanţa atinsă a fost una uriaşă dacă ne raportăm la valoarea competiţiei, la faptul că sîntem singura echipă din fotbal care a atins acest nivel şi nu în ultimul rînd dacă ne raportăm la buget. În aceste condiţii, calificarea a însemnat foarte mult pentru fete în primul rînd, dar şi pentru tehnicieni si conducerea clubului. Entuziasmul a pus stapînire imediat pe toată lumea, chiar acolo, pe stadionul austriecelor. Imaginea Alexandrei Lunca cu tricolorul la gît, emanînd o bucurie sinceră, a fost preluată de toate agenţiile de presă. Mai mult, suporterii români ai echipei, veniţi din zonele limitrofe ale Vienei, au adus cu ei şampanie, deoarece credeau şi sperau în calificare. Aşa că sărbătoarea a început imediat, în parcarea stadionului, dar atmosfera ce a urmat e greu de descris în cuvinte. Acest moment, consider că pe lîngă importanţa  istorică a însemnat şi un excelent liant între fetele cu experienţă şi cele mai tinere, un punct de reper în coeziunea echipei.

Rep: În afară de satisfacţia de a ridica atît de mult ştacheta într-o întrecere de asemenea anvergură, vă încearcă şi regrete după eliminarea suferită în faţa formaţiei italiene Torres? Credeţi că Olimpia ar fi putut obţine mai mult sau prezenţa în „sferturi” ar fi însemnat deja prea mult?
Alin Cioban: Toată lumea a sperat într-un rezultat bun cu Torres. Jocul de la Cluj ne-a dovedit că sîntem pe drumul cel bun, însă mai avem de muncit. Prezenţa în „sferturi”, în acest moment al dezvoltarii echipei totuşi era una conjuncturală şi nu mă feresc să afirm asta, repet, fără să limitez meritul fetelor, care este incontestabil. Prefer ca în următorii ani, accederea în fazele superioare să fie una consistentă şi meritată pe deplin. Avem un colectiv de jucătoare care pot atinge aceste performanţe, sper doar să reuşim să le oferim şi noi condiţii în acest sens. Mai mult, antrenorii echipei, Albon Mirel şi Iulian Szekely, prin activitatea pe care o realizează în dezvoltarea fotbalului feminin sînt garanţia succesului. Într-o şedinţă de bilanţ, avută cu domnul preşedinte Radu Munteanu şi cu domnul vicepreşedinte Eugen Cocan, am identificat exact care ar fi următorii paşi în evoluţia clubului. Mai rămîne să asigurăm un buget corespunzător şi performanţele sportive vor fi cu siguranţă peste nivelul atins pînă în prezent.

Rep: Raportată la alte performanţe notabile ale sportului clujean din ultimii ani şi lăsînd la o parte subiectivismul, unde situaţi realizarea Olimpiei Cluj?
Alin Cioban: În primul rînd performanţele au fost realizate cu sportive care sînt „clujence”, eleve şi studente, cu exceptia lui Manie. Practic, banii comunităţii se întorc spre comunitate. Este doar un aspect, într-o societate corectă, probabil esenţial.
Vă las pe dumneavoastră şi pe cititori să alegeţi criteriile de cuantificare a performanţelor sportive, într-o comparaţie cu orice sport pe echipe la nivelul comunităţii clujene, iar eu, fără sa fiu subiectiv, pun Olimpia pe locul 1 peste tot.
Şi ca să  vedeţi ce înseamnă pentru noi  societatea corectă, mă aştept la sfîrşit de an, la fel ca şi anul trecut, să fim menţionaţi la alte sporturi, cînd  sînt evidenţiaţi primii sportivi clujeni.
Ceea ce este mai important, este faptul că pentru aceste fete, majoritatea cu vîrste de 16-19 ani, anul 2012 a fost cel mai bun din activitatea lor sportivă. Nu-i nevoie de medalii, ele ştiu că în 2012, cel puţin în sportul  clujean  au fost numărul 1 !

Rep: Vă aşteptaţi ca după ce aţi dus atît de departe numele oraşului lumea să vă perceapă „altfel”? Şi cînd spun lumea mă refer în principal la sponsori. Aveţi semnale în acest sens sau credeţi că lucrurile vor decurge ca şi pînă acum?
Alin Cioban: Oamenii de sport ştiu cu siguranţă ce am facut pentru a crea această imagine pozitiva a oraşului în Europa. Sponsorii sînt un capitol la care mai avem de muncit, deoarece sînt şi alte implicaţii dincolo de performanţa sportivă. Ştiu că este greu financiar pentru majoritatea societăţilor comerciale, însă avem semnale pozitive de la diferiţi posibili parteneri. Totuşi, încercăm un parteneriat strategic cu autorităţile locale si cu sponsori stabili financiar, iar anul 2013 să ne  „ prindă” cu un buget deja conturat.

Rep: Nu mă îndoiesc că Olimpia va continua să domine cu autoritate întrecerea internă, fiind evident că nu are, deocamdată, un adversar pe măsură, nici măcar în FCM Tg. Mureş, despre care ştiu că are un buget superior. E limpede că Olimpia a reuşit să se facă cunoscută pe harta fotbalului feminin din Europa, însă bănuiesc că vă doriţi ca la anul să depăşiţi pragul atins în această toamnă, ori performanţa cere sacrificii.
Alin Cioban: Să ştiţi că în competiţia internă au aparut si alte echipe care deja au ca obiectiv cîştigarea titlului. Şi mă refer aici la Braşov şi la Timişoara, ambele cu un buget consistent. Legat de sacrificii, deja sîntem obişnuiţi,  putem scrie cuvîntul sacrificiu chiar pe sigla noastră, însă  fotbalul feminin de aceea este frumos. Nu este un sport marcat de interese financiare şi de tot felul de implicaţii comerciale. Mă bucur cînd văd la stadion tot mai mulţi suporteri, înseamnă că şi ei ştiu acest lucru.

Interviu realizat de Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie