Alimentaţia corectă a vârstnicului

Persoanele în vârstă suferă de diverse afecţiuni cronice, cum ar fi: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, osteoporoza şi altele, care necesită alimentaţie specială. Aceste persoane locuiesc deseori singure şi nu se mai simt motivate să gătească sau să se alimenteze corect. La oamenii în etate survin şi diferite modificări, precum: alterarea danturii, scăderea secreţiei glandelor digestive, atrofierea mucoasei organelor digestive, tulburări ale peristaltismului, ale organelor tubului digestiv, modificări de absorbţie. Totodată, are loc încetinirea metabolismului bazal, scade toleranţa la glucide şi viteza arderilor, iar în metabolismul lipidic apar unele dereglări, prin creşterea conţinutului colesterolului şi a grăsimilor neutre în sânge, care intensifică depunerea lor pe vase, ducând la avansarea aterosclerozei. În intestin predomină microorganismele, care sporesc procesele de putrefacţie cu sinteza compuşilor corespunzători ce se absorb. În pancreas se constată atrofierea elementelor active, ceea ce provoacă micşorarea stării funcţionale a organului, cu reducerea cantităţii şi a activităţii fermenţilor produşi. Acestea se recunosc adesea a fi fenomenele din viata vârstnicului.

Mai mult ca oricând, controlul greutăţii corporale este foarte important acum în prevenirea şi managementul bolilor cronice. Astfel, aceste persoane trebuie să îşi reducă greutatea corporală cu 10-25 %, în raport cu cea pe care o aveau la tinereţe.

Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de alimente şi de calorii introduse în organism trebuie să devină tot mai mică, astfel încât consumul total nu trebuie să depăşească 1800 de calorii pe zi. Se recomandă aşadar vârstnicilor o alimentaţie săracă în grăsimi, în special din cele saturate. Aportul recomandabil de colesterol pe zi, conform Asociaţiei Americane de Dietetică, este de 200-225 mg/zi pentru bărbaţi şi între 132-150 mg/zi pentru femei. Vârstnicilor li se recomandă vitaminele C şi E, beta-carotenii, seleniul, dar şi mulţi alţi antioxidanţi. La fel de importante sunt şi vitaminele din grupa B, care facilitează toate procesele de asimilare ale alimentelor. În speţă, utilă este vitamina B6, care serveşte la producerea globulelor roşii şi stimulează şi activitatea creierului. Persoanele în vârstă au nevoie şi de calciu şi de fier, pentru prevenirea osteoporozei şi a anemiei. Fructele şi vegetalele sunt foarte utile în această etapă, ele asigurând aportul de vitamine necesar organismului. O regulă uşor de urmat este aceea de a ne asigura că produsele vegetale preselecţionate sunt de toate culorile: verde, roşu, galben, portocaliu, brun, violet. Fiecare culoare indică prezenţa anumitor vitamine şi săruri minerale. Dintre toate zarzavaturile şi legumele, trebuie acordată întâietate, la această grupă de vârstă, celor din familia cruciferelor: varză, broccoli, conopidă, inflorescenţe de nap, varză de Bruxelles, care sunt deosebit de bogate în vitamine şi săruri minerale. Ca sursă de proteine, este de preferat peştele faţă de carne. Se recomandă consumul de pâine integrală şi de orez integral, pentru că, într-adevăr, cerealele decorticate sunt utile, ele conţinând fibre alimentare, care favorizează buna funcţionare a intestinului.

Totodată, exerciţiul fizic, evident când este posibil de realizat, menţine capacitatea aerobică la vârstnici, îmbunătăţeşte toleranţa la glucoză şi scade degradarea masei osoase a organismului, menţine masa musculară şi împiedică prăbuşirea metabolismului bazal. Prin urmare, o nutriţie corectă a vârstnicului şi un efort fizic regulat pot întârzia apariţia bolilor cronice şi pot creşte durata şi calitatea vieţii acestor semeni ai noştri.

Dr. Liana Monica DEAC

Articole din aceeasi categorie