Ai grijă de sănătatea ta, în toamna aceasta

Oricât mai vrem să mai fie vară, trebuie să acceptăm, că toamna ne bate deja iar la uşă. Ea, vine desigur, cu schimbări bruşte de temperatură, ploi şi vreme ades instabilă, aspecte care se răsfrâng şi asupra organismului nostru. Astfel, acest anotimp ne afectează în mod vizibil, prin scăderile de temperatură şi umiditatea crescută din atmosferă, care crează un potenţial efectiv, pentru o serie de afecţiuni nedorite. Acestea sunt cu mult mai pregnante, în cazul persoanelor cu un sistem imunitar mai slăbit şi astfel, de la alergii până la viroze, sau infecţii respiratorii diverse, pot apărea multe fenomene morbide şi chiar si complicaţii, în cazul în care nu sunt tratate corepunzător si nu vom acorda o atenţie cuvenită şi regimului nostru de viaţă.
Odată cu venirea toamnei, tot mai multe persoane se pot confrunta cu: tuse, lăcrimarea ochilor, prurit, strănut, iritarea mucoasei nazale şi a faringelui. Pe măsură ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar îşi pierde din rezistenţă, şi în perioada acesta, apar virozele respiratorii, urmare şi a fluctuaţiilor microbiene divers circulante. Pot să apară aşadar ades, simptome care constau în: roşu în gât, dar şi stări de oboseală, dureri musculare, lipsa poftei de mâncare, dar şi dureri de cap, stari de tristeţe nedorite. Toamna mai atrage după sine şi o serie de boli digestive, ca: gastrita şi ulcerul, dar şi alte tulburări diverse ale aparatului digestiv. Modificările climaterice, pot favoriza şi boala coronariană, dar deja şi episoadele de hipertensiune arterială.
Se mai iau în calcul, în acest anotimp şi bolile inflamatorii cronice, extrem de dureroase, care afectează: oasele, articulaţiile, muşchii, tendoanele şi ligamentele. Una dintre cauzele apariţiei lor acuma, este expunerea la temperaturi scăzute şi/sau la precipitaţii, de unde rezultă, inflamarea, roşeaţa, rigiditatea şi durerea din zona afectată.
Pentru a evita stările specifice acestei perioade, trebuie să avem în vedere, o alimentaţie bogată în vitamine şi proteine şi să respectăm orele de somn. Astfel, recomandabil pentru alimentaţia noastră zilnică, sunt vitaminele liposolubile (A, D, E, K), pe care le găsim cu preponderenţă în gabenuşul de ou, lactate, legume ca varză roşie, salată verde, morcovi. Extrem de utilă este şi vitamina B1, găsită în: fasole, mazăre, soia şi nuci, dar şi vitamina B6, ce se găseşte în special în peşte, carne şi ouă. Nu se poate neglija desigur nici rolul vitaminei C, care o aflăm într-o alimentaţie bazată pe legume şi fructe proaspete, dar şi în sucurile naturale de legume şi de fructe de sezon. Vitaminele şi oligoelemente, sunt necesare deci, tuturor toamna, începând cu cei mici şi până la cei vârstnici deja.
Pe lângă tratamentul medicamentos recomandat, conform afecţiunilor de bază, ale fiecăruia, un rol esenţial acuma toamna, îl are desigur, regimul alimentar, bogat în fructe şi legume proaspete, lactate, carnate şi cereale consumate zilnic. Apoi, plimbările în aer liber, mişcarea fizică, ne pot ajuta mult şi ele deja. Aşadar, plimbările în lumina directă a soarelui şi cel puţin opt ore de somn pe noapte, sunt toate foarte importante, în acest anotimp. Se mai alătură şi alternativele de imunizare artificială prin vaccinări, administrarea de zinc, siropurile şi tincturile pe bază de plante cu proprietăţi imunostimulatoare, de tip echinaceea, măceşe, cătină, polen şi lăptişor de matcă. Totodată, evitarea fumatului şi a consumului excesiv de alcool, sunt alte măsuri importante, de care trebuie să ţinem seamă, în această toamnă, spre a ne simţi bine şi cât mai sănătoşi.
Prin urmare, cu puţină atenţie la alimentele pe care le consumăm acuma, un regim de viaţă, de odihnă şi de muncă, mereu cumpătat alese, vom putea avea desigur toţi, o toamnă frumoasă, liniştită şi un plus de energie, în fiecare zi.
Dr. Liana Monica Deac

Articole din aceeasi categorie