Adevărul pare să iasă la lumină în cazul tinerilor care s-au înecat cu hidrobicicleta în lacul Fîntînele

Proprietarul cabanei de pe malul lacului Fîntînele, unde au fost cazaţi cei doi tineri care s-au înecat în aprilie 2010 după ce hidrobicicleta cu care se plimbau s-a scufundat, va trebui să dea socoteală în faţa anchetatorilor pentru ucidere din culpă.

Şi asta după ce Judecătoria Huedin a dispus săptămîna trecută reluarea anchetei în acest caz pe motiv că cercetările efectuate pînă acum au fost incomplete şi nu s-a ţinut cont de toate probele propuse pentru aflarea adevărului. Practic, instanţa de la Huedin a desfiinţat soluţia de neîncepere a urmăririi penale dată de procurori faţă de proprietarul cabanei Viorel Marc şi a stabilit ce trebuie să facă în continuarea anchetatorii pentru a da o soluţie corectă în acest caz.

Părinţii studenţilor Iancu Oargă, de 20 ani, din Cluj-Napoca şi Ovidiu Gabriel Milaş, de 20 ani, din judeţul Sălaj, care şi-au găsit sfîrşitul în lacul Fîntînele în aprilie 2010 în timp ce se plimbau cu o hidrobicicletă, aşteaptă de mai bine de doi ani să se facă lumină în cazul acestei tragedii. Lacrimi şi durere, plîngeri peste plîngeri, aşteptări şi speranţe. Adevărul pare să iasă cu greu la lumină în acest caz.

Iancu Oargă şi Ovidiu Gabriel Milaş erau cazaţi în 24 aprilie 2010, împreună cu alţi 30 de colegi de ai lor de la Politehnică la o cabană de pe malul lacului Beliş-Fîntînele, proprietate a clujeanului Viorel Marc. În jurul orei 21, cei doi şi un alt tînăr, Cătălin Pop, din Cluj-Napoca, s-au urcat într-o hidrobicicletă, ce era anocrată la un ponton de lîngă casa de vacanţă, şi au plecat în larg la o plimbare. După aproximativ 20 minute, Cătălin Pop s-a reîntors la casa de vacanţă, anunţînd că Iancu Oargă şi Ovidiu Milaş au dispărut în lac. El a spus că hidrobicicleta cu care se plimbau s-a scufundat, iar el a reuşit să înoate pînă la mal în timp ce prietenii cu care se afla în barcă au dispărut în apă. La faţa locului au sosit echipaje ale ISU, acestea trecînd la căutarea celor doi tineri dispăruţi. Cadavrul lui Iancu Oargă a fost descoperit la două zile după tragedie iar a lui Ovidiu Gabriel Milaş a fost scos din lac abia după cinci zile. Un tînăr din grupul de studenţi cazaţi la cabana din Beliş-Fîntînele susţinea atunci că au închiriat pensiunea cu 800 lei pentru tot weekendul. Acesta a mărturisit că proprietarul cabanei le-a permis să facă plimbări cu hidrobicicleta pe lac, avertizîndu-i doar că ‘’e ruginită’’. Tînărul a povestit că proprietarul cabanei deţinea şi o barcă dar nu le-a permis să o folosească pentru că era spartă. Studentul relata că în cursul zilei de 24 aprilie mai mulţi colegi de ai lui s-au plimbat cu hidrobicicleta pe lac, dar că nu au observat nimic suspect la ambarcaţiune.

După ce şi-au dat seama cum s-au petrecut lucrurile, părinţii celor doi tineri au fost convinşi că moartea acestora putea fi evitată dacă proprietarul cabanei nu le punea la dispoziţie o hidrobicicletă care nu avea avizele necesare pentru exploatare şi, mai mult, din cele spuse de unii dintre tinerii din grup, nu ar fi corespuns tehnic. Astfel, mama unuia dintre tinerii morţi a sesizat procuratura şi a cerut tragerea la răspundere pentru ucidere din culpă a proprietarului casei de vacanţă Viorel Marc. În urma verificărilor, procurorii au concluzionat că Marc nu poate fi tras la răspundere pentru că nu sînt indicii care să arate vreo culpă în acest caz.

Femeia nu a renunţat şi s-a adresat Judecătoriei Huedin, cerînd desfiinţarea soluţiei procurorilor şi reluarea cercetărilor. În acest sens a arătat că Viorel Marc le-a pus tinerilor la dispoziţie o hidrobicicletă care nu corespundea din punct de vedere tehnic şi pentru care nu ar fi avut avize de exploatare, aşa cum prevede legislaţia. ’’Am descoperit faptul ca la momentul aprilie 2010 pagina de internet prin care domnul Viorel Marc oferea spre închiriere cabana în schimbul a 80 lei pe noapte pentru o cameră, oferea mai multe servicii, printre care balcon cu vedere spre lac, foişor în curte, ponton pe malul lacului de pe care exista posibilitatea de a pescui şi ambarcaţiuni pentru plimbare pe lac. Această ofertă era valabilă pînă la 31 mai 2010, şi inclusă în preţul plătit pentru închiriere. Aşadar, susţinerea faptuitorului precum şi a organelor de cercetare penală că ambarcaţiunea nu a fost inclusă în preţ sau că nu a fost acordată ca bonus pentru închiriere, este total falsă şi demontată prin această nouă probă’’, arată avocatul Raul Popa, apărătorul părinţilor uneia dintre victime. Avocatul susţine că pentru exploatarea acestor ambarcaţiuni e nevoie de o serie de avize şi documente. ‘’În momentul în care această ambarcaţiune nu mai are un certificat cu privire la starea tehnică corespunzătoare, aceasta nu mai are voie să funcţioneze, este scoasă din uz şi radiată din registrul de evidenţă. Mai mult, Hotărîrea de Guvern 452/2003 stabileşte în capitolul 3 normele tehnice, condiţiile de inmatriculare şi utilizarea ambarcaţiunilor de agrement, norme de certificare şi brevetare aprobate prin Ordinul Ministrului Transportului’’, susţine avocatul Popa.

În acest context, Judecătoria Huedin, după ce a analizat toate elementele semnalate de femeie a dispus desfiinţarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale dată de procurori faţă de Viorel Marc şi reluarea anchetei. Totodată, le-a impus procurorilor să facă o serie de acte procedurale care să ducă la elucidarea acestui caz. Astfel, anchetatorii vor trebui să audieze mai mulţi martori şi să clarifice dacă ambarcaţiunea era oferită spre folosinţă persoanelor care închiriau cabana sau dacă era folosită în alte situaţii. De asemenea, procurorii vor trebui să clarificare cu Căpitănia port Dej situaţia juridică  a hidrobicicletei şi caracteristicile tehnice a hidrobicicletei. Mai mult, instanţa a dispus recuperarea ambarcaţiunii de pe fundul lacului Beliş pentru a fi supusă unei expertize tehnice. ’’Organul de anchetă penală se va pronunţa prin referat asupra tuturor aspectele cuprinse în plîngerea petentei şi va administra şi alte probe necesare aflării adevărului sau cele ce vor fi solicitate de petentă şi care sînt oportune cauzei’’, se arată în soluţia dată de Judecătoria Huedin.

S.P.

Articole din aceeasi categorie