Acțiuni de prevenire și limitare a infectării cu virusul COVID-19

Polițiștii din Cluj-Napoca, Florești, Turda, Dej și Huedin au desfășurat, la sfârșitul săptămânii, mai multe acțiuni de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale pentru împiedicarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Controale pe luciul de apă al lacului Beliș-Fântânele

În cadrul unei acțiuni derulate sâmbătă, 11 iulie, de polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin, sub coordonarea Serviciului de Ordine Publică, în comunele Beliș, Călățele și Mărișel, au fost legitimate 142 de persoane și au fost verificate 40 de vehicule și 19 ambarcațiuni.

Acțiunea s-a desfășurat în intervalul orar 13:00-18:00, pe luciul de apă al lacului de acumulare Beliș-Fântânele, precum și în traficul rutier, pe raza comunelor Beliș, Călățele și Mărișel, cu participarea Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, ISU Cluj, Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură și a unor reprezentanți ai Parcului Natural Munții Apuseni.

Potrivit IPJ Cluj, s-a acționat „în vederea asigurării unui climat de sănătate publică în contextul răspândirii virusului SARS COV2, pentru prevenirea și combaterea ilegalităților la regimul navigației civile și pentru protecția mediului”. De asemeni, s-a acționat „în vederea prevenirii răspândirii virusului pestei porcine africane (???) și prevenirea și combaterea faptelor ilegale la regimul silvic”.

În urma abaterilor constatate au fost aplicate 31 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 7 au fost aplicate de polițiștii rutieri pentru abateri ale normelor de circulație pe drumurile publice, fiind reținute două permise de conducere, pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice. 19 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru încălcarea  unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 3 sancțiuni – pentru abateri la Legea 12/1990, privind activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite și două sancțiuni – pentru abateri la alte legi. Totodată, au fost constatate 4 infracțiuni în flagrant, privind punerea în exploatare sau navigație a unei nave neînregistrate.

La Florești, 18 persoane amprentate și fotografiate

Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești, în colaborare cu specialiști din cadrul Serviciului Criminalistic au identificat, pe strada Stejarului, din Florești, numeroase locuințe improvizate, persoanele găsite acolo fiind legitimate.

Potrivit IPJ Cluj, s-au derulat controale în mijloacele de transport în comun, pe strada Avram Iancu, în vederea depistării persoanelor care nu respectă măsurile individuale de protecție pentru prevenirea și combaterea  răspândirii virusului Covid-19.

În cadrul acțiunii au fost verificate peste 20 de autovehicule și legitimate 60 de persoane, 18 dintre acestea fiind amprentate și fotografiate. De asemeni, au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale și au fost reținute două permise de conducere.

La acțiune au participat jandarmi și funcționari publici din cadrul Primăriei Florești.

Amenzi pentru cei care nu purtau masca în spațiile publice, la Dej

O acțiune similară a fost derulată sâmbătă și de polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej, care au efectuat verificări în zonele cu aglomerări mari de persoane, fiind verificate 17 terase. Totodată, s-a acționat în zona Parcului Balnear din municipiu.

În urma activităților, polițiștii au aplicat 13 sancțiuni contravenționale, dintre care 3 pentru abateri la Legea 61/1991R, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Alte 3 sancțiuni au fost aplicate persoanelor care nu purtau masca de protecție în spațiile închise, iar 7 sancțiuni – pentru abateri de la normele rutiere în vigoare.

La acțiune au participat jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și polițiști locali din cadrul Primăriei Dej.

La Turda „nu au fost constatate abateri”

La Turda, în cadrul unei acțiuni derulate de polițiștii din cadrul Poliției municipiului, sub autoritatea Instituției Prefectului, au fost controlate 5 societăți comerciale și 8 terase deschise publicului, fiind legitimate peste 30 de persoane.Totodată, au fost efectuate verificări în locuri de agrement – Cheile Turzii și ștrandurile.

Conform IPJ Cluj, în urma verificărilor „nu au fost constatate abateri ale normelor privind prevenirea răspândirii noului coronavirus”, fiind aplicată doar o sancțiune, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor.

La Cluj-Napoca, 17 persoane amendate pentru că nu purtau masca în mijloacele de transport în comun

Vineri seara, sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au acționat în sistem integrat împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și ai Grupării mobile Cluj – Napoca, polițiști locali din cadrul Poliției Locale Cluj-Napoca, inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj și Protecția Consumatorului, specialiști din cadrul DSVSA, DSP și ISCTR Cluj și lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.

Acțiunea s-a desfășurat în intervalul orar 18:00-21:00, în zone cu aglomerări de persoane, cu predilecție la terasele din Piața Muzeului, Piața Unirii, strada Eroilor, strada Piezișă, dar și în centre comerciale din municipiul Cluj-Napoca. Totodată, au fost efectuate verificări în mijloacele de transport în comun.

În cadrul acțiunii au fost verificare 67 de terase și circa 70 de societăți comerciale, fiind legitimate peste 150 de persoane. De asemeni, au fost verificate 44 de mijloace de transport în comun, fiind legitimați 373 pasageri.

Potrivit IPJ Cluj, 17 persoane au fost sancționate contravențional pentru nepurtarea măștii de protecție în mijlocul de transport public, fiind aplicate sancțiuni și pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare, consum de alcool în spațiul public, fapte de cerșetorie, dar și pentru nerespectarea normelor privind interzicerea fumatului în spațiile închise.

Pe linie rutieră, polițiștii au verificat 62 de vehicule, pentru încălcări ale normelor de circulație, fiind aplicate 59 de sancțiuni contravenționale. Polițiști au reținut 5 permise de conducere și au retras 5 certificate de înmatriculare.

Acțiunea în sistem integrat a continuat și în timpul nopții spre sâmbătă, acționându-se, în intervalul orar 23:00 – 02:00, în Piața Muzeului, pe strada Piezișă și pe Calea Turzii. Au fost verificare 21 de terase și societăți comerciale, fiind legitimate 44 de persoane. În urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, din care 4 pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, iar 6 pentru abateri de la normele de circulație rutieră.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie