Academia Română: Tehnologia 5G – subiect de dezbatere națională

Academia Română nu se opune implementării noilor tehnologii, ci dorește să fie luat în considerare principiul medical al prevenției înainte de trecerea la utilizarea lor pe scară largă – se precizează într-un comunicat remis, miercuri, ziarului Făclia.

Precizarea vine în urma controverselor iscate în urma comunicatului lansat în 27 august, prin care Academia Română atrăgea atenția că utilizarea pe termen lung a tehnologiei 5G poate avea efecte negative asupra sănătății oamenilor.

„Tema, așa cum precizam, este sensibilă la nivel mondial și a generat și continuă să genereze dezbateri în comunitatea științifică internațională. Comunicatul nostru a fost gândit ca o invitație către întreaga societate românească (specialiști, factori de decizie, mediul economic, corpul medical și întreaga populație), pentru ca împreună să analizăm și să ajungem la niște concluzii utile fiecăruia dintre noi. Comunicatul a stârnit controverse, ignorându-se faptul că Academia Română a solicitat o analiză a impactului utilizării pe termen lung, deci ca urmare a expunerii de lungă durată a populației la radiațiile emise de aceste tehnologii. Studiile au menirea să trateze într-o manieră echilibrată avantajele și dezavantajele acestor tehnologii și să evalueze potențialul de risc asupra sănătății” – precizează, acum, Academia Română.

În ce privește decizia de a retrage comunicatul de pe site-ul instituției, Academia Română precizează că aceasta a fost luată „ca urmare a hotărârii de a prelua inițiativa organizării unei dezbateri la nivel național, cu participarea tuturor factorilor implicați și elaborarea unui document comun”.

„Tema impactului tehnologiilor 5G asupra sănătății oamenilor, alături de subiecte precum impactul evoluției tehnologiei informației și comunicațiilor asupra omului și societății, schimbările climatice, sistemul de educație contemporan și raportul dintre învățământul on-line și educația în clasă, se încadrează în seria de probleme majore ale societății pe care le-a abordat în ultima perioadă Academia Română” – se mai precizează în documentul citat.

M. TRIPON

Citește și:

Tehnologia 5G și posibilele consecințe asupra sănătății

Articole din aceeasi categorie