Academia de Muzică “Gheorghe Dima”

Duality”, recital la două piane cu Daniel Petrică Ciobanu şi Alexander Gadjiev

miercuri, 25 septembrie, 19. 00 * Studioul de concerte

Anul acesta, busola festivalului de la Piatra-Neamț și-a indreptat nordul către dualitate. Este poate cea mai simplă şi nimerită definiţie a lumii, într-un singur cuvânt. Şi dacă orice fenomen are un corespondent, o pereche sau un echivalent de semn opus, de la cele mai banale (cald-rece, zi-noapte, sus-jos) şi până la cele mai complexe (raţiune-simţire, material-spiritual), cum ar fi putut muzica să fie altfel?

Din mulţimea de dualităţi sonore posibile, fiecare din cele trei lucrări vor etala un scenariu diferit.

Daniel Petrică Ciobanu a început studiul pianului la vârsta de nouă ani în Piatra Neamț, România, initial cu Magdolna Cosma și Delia Balan, ca mai apoi să continue cu Mihaela Spiridon and Iulian Arcadi Trofin. Câștigând o bursă de studii în Scoția, Daniel și-a continuat pregătirea muzicală cu Graeme McNaught, Aaron Shorr și Petras Geniusas, absolvind astfel Conservatorul Regal din Scoția. Și-a completat studiile la Școala de Muzică “Alfred Cortot” din Paris cu Marian Rybicki și la Universitatea de Arte din Berlin cu Pascal Devoyon and Markus Groh.

Daniel este câștigătorul a numeroase competiții internaționale majore, inclusiv “Premiul I Grand Prix”, Premiul Publicului și Premiul Orchestrei la Concursul Internațional de Concerte pentru Pian al Filarmonicii din Maroc în 2015, devenind astfel primul pianist din istoria competiției care a câștigat toate premiile speciale împreună cu votul unanim al juriului. A câștigat de asemenea Premiul I și Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a “Sonatei Clasice” în cadrul prestigioasei “Competiția Internațională de Pian UNISA” din Pretoria, Africa de Sud și Premiul I la “Concursul Internațional de Pian BNDES”, desfășurat la Rio de Janeiro.

Câștigător a numeroase concursuri internaționale, Alexander Gadjiev a devenit într-un timp foarte scurt, un nume de referință mondial a generației tinere de pianiști concertiști. Născut în anul 1994 în Gorizia, un oraș multicultural din Slovenia, cu ambii părinți pianiști concertiști și profesori , Alexander a fost expus de la vârsta de 5 ani studiului pianului și artei sunetelor. Prima apariție scenică a fost la vârsta de 9 ani alături de o orchestra sinfonică interpretând Concertul în do major pentru pian și Orchestra de Joseph Haydn , urmând un an mai târziu a susține un recital solo, pavând de tânăr, primii pași spre arta interpretativă și experiența scenică.

Printre debuturile cele mai distinse, enumerăm festivalurile “Verbier” din Elveția, Festivalul de Muzică de cameră din Salzburg, “Chopin” din Polonia, “ClaviCologne” din Germania, “MiTo” din Italia, precum și Săli de concerte ilustre, Teatrul “La Fenice” din Venezia , “Teatro Regio” din Turin, “Teatro Alighieri” din Ravenna, Sălile “Kioi” și “Bunka Kaikan” din Tokyo, “Kitara” din Sapporo , “Hyogo” din Osaka, “Salle Cortot” din Paris, Sala Conservatorului din Moscova și multe altele.

În anul 2019, Alexander a fost selectat de “BBC Radio 3” să se alăture platformei ilustre “New Generation Artists” , care îi va oferi proiecte alături de cele 5 orchestre BBC, o serie de douăsprezece ședințe de înregistrări și debuturi colosale în săli precum “Wigmore Hall” și “Royal Festival Hall” din Londra , “Bridgewater Hall” din Manchester și “City Halls” din Glasgow, concertele fiind transmise în direct pe platforma internațională a radioului “BBC”.

În prezent Alexander e înrolat la două studii de masterat simultane, atât în conservatorul “Mozarteum” din Salzburg, având căa tutore pe profesorul Pavel Gililov, cât și la “Hans Eisler” în Berlin sub tutelajul profesorului Eldar Nebolsin.

BURJOAZIE & DECADENȚĂ:RAVEL & STRAVINSKY: Maurice Ravel – Daphnes & Chloe Suita nr. 2 (aranjament Vyacheslav Gryaznov), Maurice Ravel – La Valse; Igor Stravinsky –Ritualul Primăverii (aranjament Vyacheslav Gryaznov)

Articole din aceeasi categorie