A VIII – a ediție a Zilelor Apahida

Istorie bogată în marele perimetru al acestei viguroase comune din proximitatea municipiului Cluj – Napoca; cimitirul celților, mormintele geților, tezaurele găsite aici, villa rusticae, drumul roman și alte numeroase descoperiri geologice, sunt documente ce pot susține aserțiunea că Apahida ar fi fost la un moment dat capitala gepizilor.

Cert este faptul că Apahida, în 2019, numără peste 13 mii de locuitori, iar prin dimensiunile sale geografice și socio economice, se definește ca un mic orășel cu tot confortul civic. Lângă cunoscutul nod de cale ferată s-au construit blocuri de locuințe, o mare rețea de străzi asfaltate cu apă și canalizare, infrastructură ce a stimulat nu doar investițiile imobiliare, ci mai ales mediul comercial și productiv al unor cunoscute firme indigene și străine. Din scurtul dialog purtat, duminică, cu primarul comunei, dl. Grigore Fati, am reținut că această a Vlll – a ediție a Zilelor Apahidei, găsește comuna mult mai bogată, mai frumoasă și cu numeroase prezențe valorice. Este vorba de Parcul logistic Nervia, de Rondo Carton, dar și de cunoscutele firme de autoturisme: Mercedes, Ford, Opel, Hyundai, Mazda, Jaguar, Land Rover și E Van Wijk. Toate aceste firme și-au construit sedii, reprezentanțe și service pe segmentul dintre Aeroportul Avram Iancu și intrarea în Sânnicoară.

De altfel, ne mărturisește primarul, Apahida numără peste 800 de agenți economici în care și-au găsit locuri de muncă nu doar tinerii comunei noastre, ci și din Cluj – Napoca și zonele învecinate.

Desigur, ne atenționează șeful administrației locale de aici, nu puteți transcrie toate proiectele investiționale ale acestei perioade, însă câteva trebuie nominalizate deoarece ele au darul de a spori confortul edilitar gospodăresc nu doar în localitatea de centru, ci și în satele componente: Sânnicoară, Dezmir, Câmpenești, Pata, Bodrog, Corpadea și Sub Coastă.

În acest august fierbinte avem terminate lucrările de canalizare pluvială subterană în Sânnicoară și au început lucrările de înființare rețea canalizare și stație de epurare în satul Pata, pe un proiect PNDL. Tot din aceeași sursă finanțăm rețelele de canalizare din Apahida, Sânnicoară și Dezmir, pe care sperăm să le recepționăm la sfârșitul lui septembrie 2019.

Investiții importante am obținut pentru extinderea școlii gimnaziale Apahida cu nouă săli de clasă și laboratoare, iar la Sânnicoară se află spre finalizare construcția unei noi grădinițe și tot în regim de șantier se află vechiul corp al unității de învățământ care suportă un important proces de modernizare și dezvoltare prin supraetajare. Rămânând în acest domeniu al infrastructurii, trebuie spus că în septembrie se termină lucrările de asfaltare a tuturor străzilor din Sânnicoară și tot luna viitoare încep lucrările de asfaltare pe unele străzi din Apahida, contractul fiind semnat.

Comuna are două zone unde explozia construcțiilor de locuințe este suficient de vizibilă, este vorba de Câmpenești, unde sunt ridicate aproximativ 500 de case și Căbăuși, unde și-au ridicat locuințe aproape 200 de familii tinere.

La Câmpenești Compania de apă are deja proiect de introducere apă și canalizare, iar Primăria de asfaltare după aceste lucrări, în timp ce la Căbăuși se extinde rețeaua de gaz metan și amenajarea unor terenuri de joacă pentru copii.

Cu un proiect de 23 milioane roni de la FDI, comuna va finaliza asfaltările în toate satele, paralel se extinde și iluminatul public pe o lungime de 2 km.

Neplăcut este faptul, că la cele două licitații organizate pentru modernizarea școlii din Dezmir nu s-a prezentat nicio firmă de profil, lucrările trenând din lipsa constructorului.

Vești bune sunt și pentru iubitorii sportului din Apahida, ce vizează modernizarea bazei sportive, cu teren și vestiare, iar pentru undițari, amenajarea celui de al doilea lac de pescuit sportiv la Câmpenești.

Cât despre Zilele Apahidei, numai cuvinte de mulțumire din partea publicului datorită faptului că distracția și buna dispoziție a atins cotele dorite.

Sâmbătă a fost ziua sporturilor și a muzicii ușoare, pe terenul de tenis s-a desfășurat ediția a ll – a Open Apahida, la care au participat 20 de tenismeni, întrecerile cupei, câștigată de Bogdan Sucigan, s-au desfășurat pe terenul,, Vasile Moga’’ din Apahida.

Competiția de fotbal dotată cu Cupa,, Vasile Moga’’, s-a desfășurat la Pata, reunind echipele Viitorul Dezmir, Sporting Apahida, Voința Pata și AS Chinteni, trofeul revenind fotbaliștilor de la Sporting.

Sutele de iubitori ai muzicii ușoare au urmărit, seara, recitalurile soliștilor Cecilia Șerban, Bianca Botezatu, Alexandra Gherman, Nelu Nicoară-Englezul și Delia, iar dansul modern a aparținut formației,, La La Love’’.

Duminica a fost rezervată folclorului urcând pe marea scenă montată în spatele Casei de Cultură 19 soliști vocali și două ansambluri de dansuri populare.

Prezentatoarea evenimentului artistic, Ioana Breda Morar, a invitat numerosul public să urmărească cum știu să joace copiii din Ansamblul artistic,, Someșul’’ Apahida, instruiți de soții Victoria și Ioan Moldovan, care nu au primit aplauze nu doar pentru încurajare, ci și pentru costumație și priceperea de a dănțui ca odinioară.

Frumoasele melodii ale cântecului popular din zona transilvană și chiar din alte zone folclorice au fost prezentate cu talentul și șarmul lor artistic de solistele: Cecilia Șerban, Andrada Mariș, Adriana Morocoș, Delia Toderici, Paula Hriscu, Potra Iulia Sestras, Goia Giulia și Cristian Mezei Pop. Au jucat tinerii din ansamblul de jocuri,, Muguri de Dor’’, instruiți de Dacian și Alina Gălățean, dar și cunoscutul ansamblu,, Someșul’’ Apahida, spectacolul zilei fiind continuat, chiar dacă nu în această ordine, de Sorin Brăileanu, Alex Crișan, Alin Rotar, Ovidiu Anisie, Ciprian Picovici, Grupul,, Izvoare’’, Nicu Novac, Ionuț Langa, Claudia Ionaș și Florin Ionaș Generalul.

Pe această scenă au fost înmânate cupele și diplomele competitorilor sportivi de către primarul comunei, Grigore Fati, iar banii încasați din cele 10 ceaune enorme în care s-au pregătit balmoș și gulași, din 12 berbecuți, au fost donați celor două fetițe din Apahida, aflate în mari suferințe.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie