A trăit oare Adolf Hitler într-o casă din Patagonia?

El Mundo

A fugit oare Hitler în Argentina, ori s-a sinucis cu adevărat în buncărul său din Berlin, cum ştie toată lumea? Ziarul argentinian Perfil alimentează şi mai mult, dacă era cazul, legenda potrivit căreia Hitler ar fi trăit pînă la sfîrşitul zilelor sale în Patagonia argentiniană.

Făcîndu-se ecou al unor informaţii privind fuga Fürherului în ţara sud-americană, precum reportajul “El escape de Adolf Hitler”, publicaţia “dezvăluie” acum imagini ale locului unde Hitler şi-ar fi trăit ultimii ani din viaţă, într-o casă din munţii Villa La Angostura.

Dacă ar fi adevărată această ipoteză, Hitler ar fi locuit într-o casă din Inalco, înconjurată de 460 de hectare de teren, construită pe un mal izolat al laculului Nahuel Huapi, din Patagonia. Avocatul Enrique Garcia Merou ar fi cumpărat terenul şi l-a angajat pe arhitectul Alejandro Bustillo cu planurile de construcţie, în martie 1943. În anii 70, casa a fost cumpărată de José Rafael Trozzo care a renovat reşedinţa.

În prezent, moştenitorii au pus în vînzare această casă plină de mistere şi de secrete. Casa este compartimentată în mai multe zone. La primul etaj se află şase camere, cea mai mare cu balcon, şi trei băi. La capătul culoarului se află o cameră mai mică, cu baie, dar cu acces de pe una din scările exterioare. La parterul presupusei case a lui Hitler se află salonul cu vedere largă spre lac şi bucătăria, fiecare cu baie proprie.

Ziarul argentinian publică această informaţie graţie mărturiei unui fost elev al Şcolii Germane din Buenos Aires. Din 1993 proprietatea a servit timp de zece ani drept complex destinat studiilor de vară, nu doar pentru institutul german, ci şi pentru alte centre culturale germane din zonă. În acest scop, casa a fost transformată în pensiune şi a fost dotată cu mai multe băi şi o sală mare de recreere.

Teoria că Hitler ar fi trăit pînă la sfîrşitul vieţii în Patagonia este întărită şi de faptul că structura internă a casei din Argentina seamănă foarte mult cu reşedinţa Fürherului din Berghof în Alpi. Nu este însă prima dată cînd iese la lumină această legendă. Deja în anul 2008 un cercetător argentinian a calificat drept “o farsă” teoria sinuciderii şi a explicat că Hitler a profitat de haosul provocat de sfîrşitul celui de-al doilea război mondial pentru a fugi în Spania. De aici se presupune că Fürherul s-a îmbarcat pe un submarin cu care ar fi ajuns în America Latină.

În 2010, ziaristul Abel Basti publica cartea “El exilio de Hitler”, în încercarea de a reconstitui presupusa fugă a lui Hitler. Şi este o ipoteză care continuă să provoace valuri. În septembrie 2011, reportajul “El Escape de Hitler”, difuzat de canalul argentinian de televiziune History, punea de asemenea accentul pe aceste supoziţii.

Articole din aceeasi categorie