A început salvarea Palatului Teleki

Ziarul nostru a atras atenţia în vara acestui an, în cadrul unui reportaj, despre situaţia deplorabilă în care se află Palatul Teleki, aflat pe strada “Mihail Kogălniceanu” şi care găzduieşte o filială a Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga”.

Criticam atunci nepăsarea autorităţilor faţă de unul din cele mai valoroase monumente de arhitectură barocă din Cluj-Napoca, un edificiu reprezentativ pentru barocul transilvănean. Dar am atras atenţia asupra pericolului la care se expun angajaţii Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga”, precum şi cei care frecventează sala de lectură, în special copii, care în fiecare săptămână participă la tot felul de activităţi organizate de doamnele bibliotecare. Ne întrebam atunci dacă părinţii acelor copii conştientizează riscul la care îşi expun odrazlele, întrucât clădirea este ca o bombă cu ceas. Din pricina degradării acoperişului, apa s-a infiltrat în pereţi şi a generat igrasie.

În multe locuri, tencuiala a căzut, după cum şi ţigle de pe acoperiş, punând în pericol viaţa trecătorilor. În urmă cu aproximativ doi ani, autorităţile au împrejmuit clădirea, care dă şi în strada “Hermann Oberth”, vis-a-vis de Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”, “îmbrăcând” edificiul în schele inestetice. În toată această perioadă nu s-a intervenit deloc pentru consolidarea clădirii, nu s-a făcut nici o reparaţie interioară sau exterioară. În afara filialei “Mihail Kogălniceanu” a Bibliotecii Judeţene Octavian Goga, în clădire mai locuieşte o persoană de vârsta a treia, al cărei imobil nu a văzut lumina soarelui în aceşti doi ani, din pricina perdelei de protecţie. Iată că au trebuit să treacă ani pentru ca cineva să facă, totuşi, ceva, în privinţa clădirii construită între anii 1790-1795, după planurile arhitectului Joseph Leder. Îmbucurător este faptul că de câteva zile se lucrează la consolidarea acoperişului. Aşteptăm ca în curând să fie îndepărtată şi acea inestetică perdea de protecţie, care ţine ascunsă, aşa cum am scris la început, unul din cele mai valoroase monumente ale Clujului. Palatul Teleki nu este un caz singular în Cluj-Napoca. Mai există clădiri emblematice care stau să se prăbuşească şi care în cel mai bun caz sunt cârpite. Problema e că nici cârpeala nu ţine. Primăria face în fiecare an lucrări, dar clădirile arată în continuare deplorabil. Pe de altă parte trebuie sancţionată şi nepăsarea proprietarilor clădirilor încadrate în categoria monumentelor istorice. Legea numărul 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice, îi obligă pe aceştia să întreţină monumentele, să asigure şi să efectueze lucrări de conservare, consolidare, restaurare şi reparaţii curente.

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to A început salvarea Palatului Teleki

  1. Călin

    Dacă se repară pe banii oamenilor, ce, primăria are bani?,înseamnă că după 30 de ani de căutări asidue s-a găsit moştenitor.

    • Sidonia Șurub

      Când a fost confiscat, imobilul era in stare bună ; acum poate fi dat înapoi ,eventual sub formă de ruină.