A fost închisă rampa de gunoi de la Pata Rât!

Rampa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă, a anunţat, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe. Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la 53,6 de milioane de lei, majoritatea din fonduri europene. Acum, odată cu închiderea rampei, vechiul depozit va deveni un deal înverzit.

„Rampa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă şi ecologizată, astfel că a devenit istorie. A doua mare rampă de gunoi a României, după cea din Bucureşti, şi una dintre cele mai mari din Europa, întinsă pe 22 de hectare şi pe care era depozitată o cantitate de 2,9 milioane de metri cubi de deşeuri, nu mai poluează”, a declarat preşedintele CJ Cluj”, Alin Tişe.

El a mai subliniat că aici erau depozitate deşeuri încă din perioada comunistă şi că iniţial s-a început de la o suprafaţă de 15 hectare, ajungând la peste 22 hectare. Potrivit lui Alin Tişe, acesta este, de departe, cel mai complex proiect cu care s- a confruntat, până în prezent, forul administrativ judeţean.
Totodată, el a precizat că această rampă este încă, în termenul de închidere, care, conform contracttului şi a refazării pe care Consiliul Judeţean a obţinut-o în anii trecuţi, este luna martie a anului 2020, la fel cum construirea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) este anul 2020. “Cu alte cuvinte, nu avem o întârziere, din punctul de vedere al contractului, nici în ce priveşte închiderea rampei de la Pata Râr, nici în ce priveşte construirea CMID. Este o întârziere faţă de termenul iniţial stabilit, dar faţă de finanţarea europeană şi faţă de bugetul aprobat pentru aceste obiective, aceste două mari proiecte sunt încă în grafic”, a mai spus Alin Tişe.
Anul trecut, au fost închise rampele de la Huedin, Gherla, Turda, iar rampa de la Pata Rât este singura monitorizată pentru îndeplinirea condiţiilor de mediu de către România.

În judeţul Cluj mai sunt neconforme rampele de la Dej şi de la Câmpia Turzii.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie